Публикация

25 септември - Световен ден на фармацевта

25 септември - Световен ден на фармацевта

Уважаеми колеги магистър-фармацевти,


На 25 септември отбелязваме Световния ден на фармацевта по инициатива на Международната федерация на фармацевтите (FIP), която е учредена на тази дата през 1912 г. Основната цел на широкото отбелязване на този ден по цял свят като празник на фармацевтите е да се обърне внимание на обществото към съществената за всяка система на здравеопазване роля на фармацевтите.

Ние, българските магистър-фармацевти празнуваме Световния ден за 10-а поредна година

и държим на посланията, които отправяме към нашите пациенти, приятели, семейства и към цялата общественост не само на този ден, но и ежедневно. С всяка изминала година все повече ситуации в здравеопазването ни показват колко е важно да съхраним професионализма и високите стандарти във фармацията.

През 2020-та професионалният ни празник има особена ценност

както за фармацевтичната общност по целия свят, така и за населението на цялата планета. Битката с COVID-19 още не е приключила, фармацевтите продължават да са на първа линия, редом до българските лекари и обществото. Нещо повече, наложихме висок стандарт при предоставянето на фармацевтична грижа на нашите пациенти с хронични заболявания, които са най-рискови в битката с COVID-19. 

Благодаря ви, колеги, за превенцията, за скрининга, за добрата дума и подкрепата, която давате на вашите пациенти

Особено във времената на коронавирусната инфекция, когато добрата дума и вашите консултации, тежат повече от злато. 

 

На празника е особено важно да си кажем и колко знания, умения, мъдрост и усилия вложихме, влагаме и ще продължим да влагаме в каузата „обществено здраве“.


Колко значими, но и изстрадани са ползите от определението за нас като най-достъпни медицински специалисти. Днес това е титла и отговорност, а ние българските магистър-фармацевти я защитаваме ежеминутно на първа линия.


Пред съсловието ни има и ще има още изпитания, но нека не забравяме, че храмът на Гален е там където сме ние - магистър-фармацевтите и нашите пациенти.


Пожелавам ви здраве, здравословни помисли и здравосмислени дела!
Честит празник!

 

С уважение,
проф. Асена Сербезова
Председател на Българския фармацевтичен съюз

Коментари