Публикация

 Рак на устната кухина – ранни симптоми и лечение 

 Рак на устната кухина – ранни симптоми и лечение 

Малко известно е, че в устната кухина също може да се развие рак. Наистина, този тумор не се среща много често. Важно е обаче да се познават симптомите, защото колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добри са очакваните резултати от лечението. Във видеото по-долу проф. д-р Иглика Михайлова дм (специалист по лъчетерапия в УСБАЛ по Онкология, София) разказва най-важното, което трябва да знаете за това заболяване. 

Основните симптоми при рака на устната кухина

обикновено са: 

  • Раничка/бучка в устата, която не заздравява повече от 3 седмици (наблюдава си при 80% от пациентите с рак на устатата); 
  • Дискомфорт/болка в устата, които не отминават, независимо от проведено лечение. 

Понякога се наблюдават и други признаци: 

  • Безболезнена бучка в областта на шията - тя се среща често при рак на устата, комбиниран с HPV инфекция
  • Бяло/червено петно в устата или по гърлото, което не изчезва независимо от проведено лечение; 
  • Усещане, че нещо е „стиснало“ гърлото; 
  • Необичайно кървене/изтръпване в устата; 
  • Загуба на зъби без видима причина; 
  • Лош дъх и др. 

Отначало повечето хора приемат това като проява на не особено сериозен здравословен проблем, свързан със зъбите и устата. Споделяйте тези оплаквания с Вашия зъболекар или личен лекар, които могат да преценят по-добре, от какво естество са симптомите и навреме да Ви насочат за допълнителни консултации и изследвания.  

Лечение на рака на устната кухина  

Терапията, подобно на тази при други тумори, се провежда от мултидисциплинарен екип. В него задължително участват специалисти по хирургия, лъчетерапия, химиотерапия, диагностични тестове, стоматологични грижи, логопедия и рехабилитация. 


Лечението се определя от големината на тумора и от стадия на развитие. При повечето пациенти в ранен стадий се извършват леки операции, последвани от бързо възстановяване. В по-напреднал етап терапията включва комбинация от хирургични интервенции, лъчетерапия и химиотерапия. 


Изследванията доведоха до голям напредък в хирургичната реконструкция и рехабилитация с цел оптимизиране на лечението, възстановяване на важни за живота функции, като преглъщане и говорене, и намаляване до минимум дискомфорта на пациента.  

 


BG-NONO-00026/09.2020 

Коментари