Публикация

Мъж заплаши с пистолет лекар в Бургас

Мъж заплаши с пистолет лекар в Бургас

58-годишен мъж заплаши с пистолет лекар от частна болница в Бургас. Пациентът чакал да бъде приет за преглед, съобщиха от полицията, цитирани от БТА.


След като лекарят подал сигнал на тел. 112 за агресивното поведение, мъжът напуснал лечебното заведение, а по-късно укрил и оръжието - газов пистолет, в храсти край подлеза между комплексите „Зорница” и „Славейков”.

Агресивният мъж е задържан в района на друга болница

Заявил, че отправил заканите към лекаря в частното здравно заведение, тъй като чакал дълго да бъде прегледан и да получи медицинска помощ заради получени охлузни рани.


Мъжът е криминално проявен. По случая е образувано бързо производство.

БЛС осъди поредния случай на агресия над медик

„Случилото се за съжаление е поредната проява на осъдително и неприемливо отношение. Отправянето на закани и заплахи за използване на огнестрелно оръжие от страна на пациент към лекар е извън рамките на нормалността, но и поредното доказателство за срива в отношенията лекар – пациент“.


Това изтъкват от Българския лекарски съюз.


Според съсловната организация е необходима промяна на обществените нагласи в посока на уважение и възвръщане на доверието на хората към всички работещи в системата на здравеопазването.


„Независимо от трудните условия на работа, в които са поставени всички заети в сектора, всяко едно медицинско лице е избрало професията за свое призвание.

Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в лечебните заведения

защото там не е мястото за саморазправа и насилие“, категорични са от Лекарския съюз.

 

Припомняме, че БЛС разкри денонощен телефон 02/9 07 07 07 за подаване на сигнали при упражнена агресия над лекари и специалисти по здравни грижи. Те ще бъдат незабавно предавани до главния прокурор, съгласно подписаното на 14.01.2020 г. споразумение между БЛС, МЗ и Прокуратура на Република България.

Коментари

Поредната бай ганьовщина и нехайство на институциите.Не съм чула досега за осъден по бързата процедура.Аз предлагам в закона да се внесе поправка при нападения срещу лекари и друг персонал в ЛЗ,освен глоба и евентуална активна присъда,провинилият се да работи в същата болница при същият лекар 1месец и да му помага във всичко,дори да го пази от такива като него.Когато види нещата от другата страна,очите му могат да се отворят.