Публикация

Ще се доплаща ли частично за директен достъп до специалист?

Ултрасолидарен и несправедлив е моделът на здравеопазване сега у нас, каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.


Според него в момента в здравеопазването действа принципът от социализма – от всекиму според възможностите, всекиму според потребностите. Аз искам да го променя с малко либерализация на достъпа в извънболничната помощ, въвеждане на контрол от страна на пациента за доплащане, което не е задължително да е от джоба му, а е стимул да се осигурява допълнително в частен фонд, каза д-р Константинов пред Би Ти Ви.

Вариантът, който предложих за обсъждане, е вместо да използват талоните, хората да плащат и да ходят свободно при специалист, но с много ясен регламент. Сега плащат осигуровки, а направленията свършват. Т.е. формата на регулация някъде издиша, каза министърът.

Той посочи, че в немалко случаи преминаването през личния лекар е формалност, като поясни: „Личният лекар не може да помогне примерно за гинекологичен преглед, защото той не е компетентен. Много малко общопрактикуващи лекари имат гинекологични столове и правят прегледи. Така че това е формализиране”.

Д-р Константинов поясни, че идеята не е да се заплаща целият преглед. Сега цената, която получава специалистът за преглед е около 17 лева – 14,50 лв. от здравната каса и останалите от потребителска такса.

Ако приемем принципа 50 на 50, би трябвало 8 лв. да плаща пациентът. Това е само вариант, каза министърът и допълни, че иска да чуе първо мнението на обществото.

Ако реакциите не са положителни, оставаме на същата система: който отиде и има направления, ще се преглежда безплатно, който няма – няма, посочи той.

Запитан колко години трябва да е затворът за неплащане на здравни осигуровки, д-р Константинов заяви, че първо трябва да е ясно кои хора не си ги внасят.

„Ако човекът е беден и е останал по някаква причина извън системата и няма доходи и заради това не е платил здравната си осигуровка, за него не трябва да има затвор”, допълни министърът.

Коментари