Публикация

Болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер често се нарича семейно заболяване, защото хроничният стрес от грижите за любимия човек засяга всички. Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция, група от разстройства, които нарушават функционирането на човешкия мозък.
На всеки 68 секунди някой развива болестта на Алцхаймер. Най-често се проявява при хора над 65-годишна възраст, въпреки че в 4% до 5% от случаите започва по-рано. Болестта засяга около 6% от хората над 65 години.
Болестта на Алцхаймер протича индивидуално, но има много общи симптоми. Първите симптоми често погрешно се приемат за свързани с възрастта безпокойства или прояви на стрес. Най-честият ранен симптом е затрудненията да се запомнят неотдавнашните събития (загуба на краткотрайна памет).
С напредването на болестта се появяват и симптоми като проблеми с речта и четенето, дезориентация (включително лесно изгубване), промени в настроението, загуба на мотивация и поведенчески проблеми. Когато състоянието на човека се влоши, той често се оттегля от семейството и обществото. Постепенно губи телесни функции, което в крайна сметка води до смърт. Въпреки че скоростта на прогресия може да варира, обикновено продължителността на живота след поставяне на диагнозата е три до девет години.
Причините за развитието на болестта на Алцхаймер все още са неясни.
Съществуват предположения, че някои промени в начина на живот, като умствено стимулиране и упражнения или балансирана диета, може би предотвратяват болестта на Алцхаймер.

Коментари