Публикация

Молекулният йод е нашата защита

Молекулният йод е нашата защита

Д-р Д .Атанасова - ендокринолог, МЦ- HBO, гр. Стара Загора

 

Когато става въпрос за йода, може много да се объркаме. Това не е страшно, ако не касае нашето здраве, но йодът, който ползваме за медицински цели, винаги трябва добре да се уточнява, тъй като може да застраши живота ни ако не знаем нещо за него.

И така - колко вида йод познаваме? Какво разбираме, като кажем йод?

Йодът бива органичен и неорганичен. Неорганичен йод са всички съединения на йода, в които не фигурира въглерод. Органичен йод е този, който образува съединения с въглерод. В медицината се използват съединенията на неорганичният йод.

 

Това са натриев йодид, калиев йодид, йодати/съединения на йода с кислород/ хипойодна киселина - съединения на йода с водород, молекулен йод. Всички тези неорганични съединения на йода, не са токсични за организма.

Органичните съединения на йода са токсични за организма. Йодът с положителни валенции също е токсичен.

 

Какви форми на йодa се използват в медицината:

·         Йодни препарати за вътрешна употреба

·         Йодни препарати за външна употреба

 

1.       Сол. Луголи - това е разтвор на молекулен йод в комбинация с калиев йодид, разтворени в дестилирана вода. Този разтвор е въведен за употреба от френският лекар Жан Лугол през 1829г. Използва се и досега. Разтворът се предлага в различни % комбинации и от това зависи , и се определя количеството на йода в разтвора в 1 мл от разтвора, или в една капка от разтвора.

Пак да повторим, това е комбинация от Калиев йодид/KI/ и молекулен йод/I2/. Много е важно да се подчертае тази особеност.!!!!

Този разтвор на йода, може да се приема вътрешно, през устата и не дразни стомаха. В миналото се използваше доста често за пред оперативна подготовка при пациенти, които са били дълго време на лечение с тиреостатици по повод хипертиреоза.

Таблетната форма на Lugol,съдържа 12,5 мг елементарен йод в 1 т. Тези таблетни форми не се намират в България

2.       Друг йоден препарат за вътрешна употреба е " Микстура син йод". Това е комбинация от молекулен йод, вит РР или вит. Б3/наречен още биотин/ и янтърна киселина. Много добра комбинация за вътрешно приложение, само на молекулен йод/I2/.

3.       Йод биоминерали - съдържа калиев йодид, разтворен в пречистена вода. Една капка от този разтвор съдържа 28мкг йод, под формата на калиев йодид/KI/.

4.       Келп е морско водорасло, което е богато на йод, но и на много други микроелементи, хлорофил и минерали.Това е добър препарат за вътрешна употреба.

5.       Всички спиртни разтвори на йод или тинктура на йод не са предназначени за вътрешна употреба ,а само за външна.

 

Искам да дам своя съвет, като лекар- ендокринолог, който трябва да спазвате задължително, при избиране на йоден препарат за перорална употреба и неговото приложение:

·         Винаги следете за съдържанието на йод в продукта. Важно е да се знае и уточни дали продукта съдържа йодид/KI/ или йодин/I2/, или и двете съединения едновременно. С Йодид се означават различните йодни съединения на йода/неорганични, нерадиоактивни/, най често, това е калиев йодид. С йодин, се означава молекулният йод/I2/. Ако препарата съдържа и двете съединения ,трябва да е означено това на етикета. Защо е важно да се знае това ? Защото Калиевият йодид натоварва ЩЖ и повлиява нейната функция и хормоносинтеза, а  молекулният йод е важен и отговорен за защитата на всички останали клетки в организма, а така също и за самата ЩЖ. Особенно за лигавичната  защита на храносмилателната система,половата система, дихателната система, очите и т.н. Калиевият йодид влиза в клетките с помощта на  NIS/Sodiium Iodide Symporter/ йодната помпа ,която прави това срещу голям разход на клетъчна енергия АТФ, а молекулният йод /I2/,навлиза в клетките с обикновена дифузия.

·         Винаги трябва да се знае колко йод общо приемате с еднократната доза, посочена на етикета. Примерно, ако се касае за разтвор , трябва да знаете колко йод приемате с 1 капка от този разтвор.

·         Приемът на йод, винаги се придружава с прием на добавки като Селен, Вит.С, Магнезий, Цинк, вит.Д3.  Ето и някои особености  при приема  на добавките:

·         Да не се приема вит. С , заедно с йод. Приемът на вит. С ,трябва да бъде най- рано след 4-6 часа след йода. За детоксикация от бромиди  са нужни по-високи дози на вит.С  1000-2000мг дн.

·         Йодът, винаги се комбинира с прием на селен /след като предварително сте изследвали нивото на селена в кръвта/. Селенът се приема след  храна, не на гладно.

·         Витамините от група В, са нужни за увеличаване на клетъчната енергия. Комбинацията от вит.В2 и вит.В3 под форма на продължително освобождаване, помагат за транспорта и освобождаването на йод в тъканите.

·         Магнезия се приема в дози от 300 до 500 мг дневно предимно вечер, преди лягане, наред с другите му ползи , да повлияе и качеството на съня .

·         Вит. Д3 се приема по схема ,съобразена със степента на дефицита и винаги с вит. К2 /MK-7/. Приемът е също с  храненето.

Йодното съдържание за перорално приложение, трябва да се контролира стриктно. Това се отнася най- вече за калиевият йодид. Той застрашава функцията на ЩЖ. Но това не се отнася за молекулният йод. Той има защитна функция за цялото тяло.

Йодни препарати за външно приложение. Предимствата на ПОВИДОН-ЙОД.

 

Молекулният йод / I2 /е най-важната бактерицидна молекула, която се разработва усилено напоследък /2017г/. Поли-винил-пиролидона /ПВП=PVP-I/  е голяма органична молекула, която има свойството, да се разтваря силно във вода и да пренася различни йодни съединения, които имат различна степен на разтворимост. Това свойство на ПВП /PVP-I/,да се разтваря силно във вода е използвано като йодофор, тоест носител на йода.

 

PVP-I e открит през 1955г в лабораториите за индустриална токсикология във Филаделфия/Н.А.Шелански и М.В. Шелански/. Откривателите са провели сравнителни тестове  in vitro  при мишки, за да демонстрират антибактериалната активност на PVP-I, като я сравнят с тази на йодната тинктура. Установили са, че комплексът е по-малко токсичен, в сравнение с тинктурата на йода. Всички знаем силата на йода. Той има признат ефективен широкоспектърен бактерициден ефект, а също така е ефективен и срещу плесени, гъбички, вируси, дрожди, протозои. Затова не можем да се откажем от него. Но той има и недостатъци: спиртните разтвори дразнят кожата на мястото на приложение, имат токсичен ефект- кожата се дразни, а понякога и изгаря, оцветяват се околните тъкани и дрехите. Тези недостатъци на йода са преодолени от подобреният нов Повидон-йод. Бавното освобождаване на I2 от повидона, минимизира йодната токсичност към клетките на бозайниците.

 

PVP-I, е воден разтвор на няколко различни вида йод/ включително йодид,йодат,трийодид,хипо-йодна киселина и молекулен йод/. Тези различни съединения на йода, но не и молекулният йод , допринасят за изява на нежеланите ефекти като оцветяване, токсичност, дразнене на кожата и лигавиците при локално приложение,. Те нямат бактерицидно действие. Само молекулният йод има  такова действие. Затова, новите технологии /2017г/ създават ново поколение препарати, които са минимизирали вредните йодни съединения, а са повишили нивото на молекулният йод.

 

ioTech Interndtional, анти-микробна компания, базирана във Флорида, е разработила и патентовала стабилни водни съставки на молекулен йод/I2/, в новият си продукт, който съдържа над 100 пъти повече от наличният йод/I2 / в сравнение с /PVP-I /, като силно  са редуцирани останалите неполезни йодни съединения, които нямат бактерициден ефект.

 

За тези, които се интересуват и искат да знаят повече, предлагам този ценен линк за йода с информация от тази година/м.март 2020г/.

 

https://www.oralhealthgroup.com/features/molecular-iodine-could-this-be-a-game-changer-for-dentistry/

 

Съвременната епидемична обстановка и разпространение на коронавирусните инфекции изисква не само индивидуална защита, но и сигурна защита за всички хора, работещи в рискови ситуации. Повечето публикации са написани от стоматолози, оториноларинголози/ УНГ/, офталмолози и други специалисти, които ползват в ежедневието си Повидон. Има съобщения, които показват, че PVP-I е активен in virto, срещу коронавирусите, които са причинили епидемия от SARS / тежка епидемия с остър респираторен синдром- през 2002-2003г/ и MERS / епидемия в близкият изток  от 2012-2013г/ SARS-CoV-2 . Вирусът, предизвикващ пандемията COVID-19 е подобен на SARS-CoV./Eggers et al-2015 -2018/.

 

Антисептични продукти на повидон-йод/PVP-I/. или BETADINE

за кожа- 10%  PVP-I

за гаргара и вода  за уста- 7,5%   PVP-I

спрей за гърло-  0,45%  PVP-I

 

И на края бих искала да кажа следното. Историята на йода от откриването му до наши дни е дълга, интересна и неизвестна за  много лекари. Аз я разделям на три периода.

Първи период 1811 - 1910г. Втори период от 1910 до  1999г. Трети период след 2000 г до днес. Страхът от приложението на йода е голям. Но страховете идват от незнание, погрешни митове и заблуди, вредни манипулации.

 

Молекулният йод/I2/ е нашата защита във всяко едно отношение.Той не е свързан със синтезата на хормоните на ЩЖ. Той не води до дисфункция на жлезата. Но Калиевият йодид, изобщо йодидите са друго нещо. Те водят до дисфункция и йодно натоварване, нежелано и вредно, понякога.

 

Значението на екстратироидният йод в тялото ни е от голямо значение за нашата физиология и здравно благополучие. Остава ни само да натрупаме полезни знания за него, за да можем да го използваме без страх.

Коментари

Благодаря Ви за допълнението!

И аз  ви благодаря д-р Садъкова ,за проявеният интерес. Искам да  добавя аще нещо. Молекулният йод се съдържа и в препаратите Браунол и йодасепт ,които се използват  широко  за външна употреба  в клиничната практика.  Ефекта  им  на всички е известен. В листовките  ,често  се  дават и напътствия  за  поява  на непоносимост при някой пациенти и проявена алергия . Но аз  смятам ,че това се дължи  на добавките ,към тези  продукти /като натриев йодат,натриев хидроксид,натриев дихидроген фосфат/ Те са тези ,които  са нежелани. Радвам се ,че съм била полезна. Бъдете  здрави.

Благодаря Ви д-р Атанасова,за интересната и много полезна информация за йота и неговите съединения и тяхното приложение,ползи и т.нБеше ценна информация за мен.