Публикация

Не можем без лъжи?

Нека бъдем честни - искаме ли да се сблъскваме постоянно с истината? Твърдим, че тя е най-важна, но самите ние нерядко я отбягваме. Проучване сочи, че на ден казваме между 150 и 200 неистини.


Ежедневието ни е пълно с истини, които никой не иска нито да изрече, нито да чуе. В такива случаи е по-добре да премълчим, за да направим живота си по приятен и лесен.

В един 10-минутен разговор се изричат минимум две или три лъжи, смята Робер Фелдман от университета в Масачузетс, цитиран от Дойче веле.

Германско проучване пък сочи, че на ден казваме между 150 и 200 неистини, като в повечето случаи лъжем със съвсем добри намерения.

Лъжата си е цяла наука

Психологът Марк-Андре Рейнхарт от Манхейм е на мнението, че съвместното съжителство не би било възможно без лъжи. Особено често се лъже, когато става дума за любов - мъжете твърдят, че никога не биха погледнали друга жена, а жените, че обичат партньора си както в началото на връзката. И двете твърдения не отговарят на истината.

Повечето жените лъжат от благородни подбуди - те просто не искат да наранят или обидят някого. Когато обаче става дума за тяхната възраст, тегло или заплата, по-голяма част от дамите скриват истината без дори да се замислят. Мъжете от друга страна лъжат, за да си придадат важност. Те нерядко се представят пред събеседника си като невероятни спортисти или надарени любовници.

Абсолютно честни сме само до навършването на 4 години - на малките деца им липсва вътрешната зрялост и те не могат целенасочено да извъртят или премълчат истината. Колкото повече остаряваме обаче, толкова повече лъжем. И нищо чудно - все пак животът ни учи. Житейски урок е и това, че някои малки измами са полезни и чрез тях изграждаме преграда, която защитава дори душата ни.

Тайните на добрата лъжа

Макар лъжите да са част от човешката природа, не е никак лесно да лъжем правилно. Германският философ Лудвиг Витгенщайн казва: „Лъженето е игра, която както всяка друга първо трябва да се научи”. Според Витгенщайн тази игра има няколко основни правила: Първото и най-важно от тях е че, колкото по-малко лъжем, толкова по-малък е и шансът да бъдем разкрити.

Психологът Чарлз Форд твърди, че затворите са препълнени с лоши лъжци.

Човек трябва да лъже само, когато няма друг избор. Важно е и да не забравяме, че лъжата е продукт, който трябва да бъде пласиран. Добрата лъжа изисква изобретателност, планиране и добра памет.

И още: когато лъжем, е хубаво да познаваме не само фактите, но и жертвите си. Така можем по-лесно да преценим на кого какво да кажем.

Коментари