Публикация

Гастрентерологични проблеми и COVID-19 във фокуса на среща-обучение на СОИБОМ

Гастрентерологични проблеми и COVID-19 във фокуса на среща-обучение на СОИБОМ

XII-та научна среща-обучение на Сдружението на обучителите и изследователите в България по Обща Медицина (СОИБОМ) https://soibom.org/ , се проведе през последния уикенд на септември в хотел „Рамада Тримонциум“ в Пловдив.

 


„Пътят на пациента с гастроинтестинални проблеми“ бе темата, която общопрактикуващи лекари от цялата страна дискутираха с обучители и изследователи по обща медицина. В разговорите се включиха и млади лекари, които в момента специализират Обща медицина, избрали да практикуват в България.

 


Форумът, който протече при строго спазване на противоепидимичните мерки срещу COVID-19, бе открит от председателя на СОИБОМ и ръководител на Катедрата по урология и обща медицина в МУ-Пловдив доц. Радост Асенова в Арт галерия „Филипополис“. „Ежегодните обучителни срещи представят новостите и са на високо научно ниво по най-актуалните проблеми на медицинската практика.

Те са специални събития, насочени към общопрактикуващите лекари

за обсъждане между авторитетни и доказани професионалисти от различни области, както и споделяне на международен опит“, заяви тя.

 


Президентът на Европейското дружество по гастроентерология в първичната медицинска помощ (ESPCG) Хуан Мендиве поздрави участниците със специално видеообръщение. Той изрази съжалението си, че се е наложило предвиденият курс, организиран съвместно със СОИБОМ да бъде отложен, поради актуалната епидемиологична обстановка и факта, че сме изправени пред втора вълна на коронавирус. „Общопрактикуващите лекари са на първа линия в борбата с различни болести, затова трябва постоянно да усъвършенстват знанията си в медицината и да ги осъвременяват. Силното здравеопазване е равно на силна първична медицинска помощ“, заяви той.

 


Пандемията от COVID-19 ни изправи пред редица предизвикателства и изпитания, но ни накара да преоценим своите приоритети и да се обърнем към образованието, заяви проф. д-р Мариана Мурджева, дм, Ректор на МУ-Пловдив. В своето обръщение към присъстващите колеги, тя отбеляза, че

ОПЛ са на първа линия в битката с коронавируса и определи подобни срещи като благородно дело, което повишава квалификацията на медиците.

 


Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров изтъкна, че следи и подкрепя форумите на СОИБОМ от самото начало, не само защото съпругата му е личен лекар и член на сдружението. Д-р Маджаров изрази мнение, че всеки един форум е по-успешен от предходните, това важи и за сегашния, организиран в условията на тежка епидемична обстановка. Той увери, че Лекарският съюз ще продължава да подкрепя личните лекари и да им създава необходимите условия за работа.

 


След тържественото откриване първата лекции бе изнесена от проф. Мурджева – „Чревната микробиота – нашият невидим свят, без който не можем“. Във връзка с пандемията от коронавирус и предстоящата грипна вълна тя подчерта, че грижата за имунитета на човека става още по-важна, но това трябва да се прави след консултация и препоръка от личните лекари, които най-добре познават здравословното състояние на пациентите си.

 


Твърде слаб имунитет е толкова лош, колкото и твърде силен

в този сложен момент, каза д-р Александър Симидчиев, началник на Функционално отделение в Медицински институт на МВР, МВР болница в София. В Световния ден на белия дроб той направи презентация пред участниците по проблема диспнея /б.а. – задух, затруднено дишане/. Според него е добре хората да се ваксинират срещу грип, за да избегнат тази зараза, защото евентуалното боледуване може да отвори вратата на организма за COVID-19 и да го направи още по-достъпен за този опасен вирус. Надеждата на специалиста е поне в средата на 2021 г. да има надеждна ваксина и срещу коронавирус.

 


XII-та научна среща-обучение доказа и ще затвърди увереността ни, че лекарите от първичната медицинска помощ трябва да са най-подготвените, да имат широк кръг от познания в областта на общата медицина, защото именно те са на първа линия не само в пандемична обстановка, а постоянно и първи посрещат пациентите с възникнал здравен проблем. Така обобщи резултатите председателят на СОИБОМ доц. Асенова. Темата на следващата среща ще бъде „Онкология“, надяваме се да се проведе според графика – през март 2021г., каза тя.

 

 

 

 

Коментари