Публикация

Вземат мерки срещу COVID-19 по области

Вземат мерки срещу COVID-19 по области

При 1500 болни на седмица заставаме нащрек, изтъкна проф. Тодор Кантарджиев

 

През септември разпространението на COVID-19 в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на мерките. Маските доказаха, че са ефективни. Няма нито една научна статия против тях. През ноември обаче започва циркулацията на грипните вируси и ще има увеличаване на случаите на коронавирус и другите инфекции.


Това обясни проф. Тодор Кантарджиев, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести, пред Нова телевизия.


Той коментира и

работата на Националния оперативен щаб през последните месеци

Винаги сме работили активно – това, че беше в тишина, смятам, бе в полза на обществото. Ангажиментите ни са да даваме предложения на базата на научен анализ, заяви проф. Кантарджиев.

По думите му през тази седмица всяка РЗИ ще получи анализ как се развива пандемията по области и при какви прагове на заразяване какви стъпки да се предприемат. Съответно

областните щабове ще решават какво да се прави – по места, без да се налага общо затваряне например

„Ако има над 25 болни на 100 000 население за 14 дни, т.е. по 1500 болни на седмица, това трябва да ни държи нащрек“, уточни професорът.


По негово мнение мерките при пазаруване по магазините се спазват най-добре в София.


Той коментира и

ситуацията в училищата

„Не очаквам да има затворени училища, ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски. Най-голям риск от зараза има в затворените помещения, при разговори на висок глас или пеене“, категоричен бе специалистът.


Той уточни, че заради добрите мерки, сега, като абсолютно число,

смъртността от COVID-19 е по-малка от тази от грипа, но ако нямаше маски, дистанция и дезинфекция, нямаше да е така

„Хората над 65-годишна възраст, тези с хронични заболявания и болните от рак са най-уязвими и трябва да внимават повече“, добави проф. Кантарджиев.

Коментари