Публикация

Как бързите диагностични тестове за Ковид-19 и причинители на други респираторни болести ще помогнат на Общопрактикуващите лекари в тежката епидемична обстановка и очаквано добавената Грипна емидемия?

Как бързите диагностични тестове за Ковид-19 и причинители на други респираторни болести ще помогнат на Общопрактикуващите лекари в тежката епидемична обстановка и очаквано добавената Грипна емидемия?

Здравейте, реших да предстгавя на Вашето внимание на кратко диагностичните възможности на индустрията в която работя вече над 20 години, така че да бъда максимално полезен на Общопрактикуващите лекари и здравните специалисти на първа линия в борбата с Ковид-19, а от там и на нашите пациенти.

 

Ковид-19 е инфекциозно, заразно заболяване появило се в град Ухан, Китай през Декември месец 2019 и се причинява от респираторният вирус SARS-CoV-2, който е нов тип коронавирус от групата на бета коронавируси секвениран напълно на 24 Януари 2020. От тогава до днес протича задълбочено проучване на генома на вируса с ясно очертаване на нови специфични мутациите в спайк протеиновият ген на вируса /смята се че това е най-ключовата мутация в сравнение с другите корона вируси/ и по този начин се отграничава от най-близкият му родственик по генетична линия с 50 % припокриване на генома му с този на коронавирус циркулиращ у някои видове прилепи и с 75% припокриване с предишният SARS-Cov-1 вирус предизвикал ограничена в определени страни, най-вече в далечният изток епидемии 2002-2004г. Имено поради тези особено специфични и характерни групи мутации у SARS-Cov-2 прави възможно прескачането на вируса от междиният гостоприемник - пангулин върху човека и лесното предаване от човек на човек насетне в епидемичния и пандемичен процес. Любопитна особеност е новопоявила се точкова мутация D614G в гена на S протеина, който прави вируса още по контагьозен без за сега да се засяга и да има отношение към неговата патогеност.

 

Основен въпрос вълнуващ нашето общество и особено медицинските специалисти на първа линия е КАК ще се различава Ковид-19 от Грип?

 

Лично мое мнение е, че това да се разграничават симптомите на Грип и Ковид-19, особено в началната фаза на протичане на болеста е илюзорно и несериозно. Като добавим и това, че в есено-зимният сезон циркулират както съвсем банални респираторни вируси, така и други популярни вируси предизвикващ инфекции на горните дихателни пътища, какъвто е  например Респираторно Синтициалния Вирус / RSV /, то очевидно е, че картината съвсем се усложнява. Ясно е също така, че болестта никога не протича по един и същи начин. Освен това ясно е, че съществуват голямо разнообразие от форми на протичането по отношение на изразеността на симптомните- леки, средни, тежки , атипични и пр. форми. В този случай единствената възможност на медицинските специалисти е да използват като най-лесно изпълними и достъпни - бързи антигенни тестове.

 

Бързите Антигенни Тестове също работят с носогърлен секрет като спесимен за провеждането на теста. В това отношение, те се позитивират далеч по-рано в сравнение с бързите антителни тестове.

Напоследък високо-технологичните компании производители на тестове предлагат голямо разнообразие от възможности, като например МОНО тестове което са насочени за детекция само към един вид причинител било то SARS-Cov-2  или Influenz A/B с и без разграничаване на типовете или само към RSV /Респираторно Синтициален Вирус/. Другата голяма група са т.нар. КОМБО тестове. Върху една тест плочка имате детекция на два, три или повече антигена на вирусни причинители едновреченно. Например: Комбо тест за Ковид-19 и Грип с или без разграничаване на типовете А или Б. ЧЕТВОРНИ КОМБО тестове включват: Ковид-19, Грип А и Грип Б плюс РСВ.

 

 

Предимства и показания за тестване  с бързи антигенни тестове.

Верижно-полимеразната реакция в реално време -/RT-PCR/ си остава златен стандарт при тестването на Ковид-19 заради високата си чувствителност и специфичност, но тя има и своите ограничения и предизвикателства най-значимите от които са:

А. Високата си цена

Б. Трудоемък и машинен и лабораторен процес на тестване.

В. в сравнение с него, бързият антигенен тест има с около 30% по-ниска чувствителност /при симптоматични пациенти независимо от времето на възникване на първите симптоми и времето на самото тестване/, но пък същата специфичност. Неговите предимства, освен това, че не изисква тестване в определени условия - може да се тества до леглото на болния вкъщи, в аптека, или в други помещение стига да е от медицински специалисти, могат да се определят по следният начин:

1. теста е евтин /поне 4 пъти по- в сравнение с ПСР/ и многократно по-бърз в сравнение с ПСР -става само за 10-15 минути

2. на пациента се дава научно обосновано, а не емперично специфично лечение.

3. на пациента се дава навременно лечение

4. на пациента се предотвратяват проблеми свързани с евентуален риск да се зарази с Ковид, ако същият има грип или друг вирус при изпращането му до лабораториите или местата за тестване за SARS-CoV-2/гореща зона за контаминация/

5. Теста е с идеална чувствителността за ползване в училища, големи работнически колективи, триажни зони в болниците и клиниките.

6. Теста е с особена важност и за структурите на общественото здавеопазване - карантиниране на време и в полза на РЗИ

7. Подбрява доверието между лекар-пациент

8. Теста е само за професионална упротреба - не се продава по аптеките, а само на квалифицирани медицински специалисти.

 

 

Бързите антителни тестове също имат своят клинична значимост. Те са проектирани за детекция на антитела от класовете М и Г в цяла капка кръв. Те са много удобни за масово тестване, лесно достъпни за изпълнение и не скъпи. Удобни са още и за епидемиологични изследвания на прекаралите асимптомно инфекцията с Ковид-19, както и в определени фази на болестта, когато вируса е слезнал от горните отдели на респираторият тракт и не е наличен при тестването с тампон от назо-фаринкса. Добре е да се знае, че бързите антителни тестове позитивират за Имуноглобулин М от 5 до 8-мия и повече дни от появата на първите симптоми у тестващият се.

 

За всякакви въпроси свързани със снабдяването с тестове или по отношение на употребата им, както и чисто медицински въпроси, Моля не се колебайте да позвъните на нашите специалисти на телефон : 02/ 983 96 49 /от Пон. до Петък от 9.30 до 17.30 или като коментар по-долу. 

Благодаря за Вниманието и за времето което сте отделили да прочетете статията.

 

Послепис:

За по-голяма пълнота на изложението трябва да се спомене за наличието на професионални, скъпоструващи лабораторни методи даващи още по-голяма информационна стоност от тестването на симптомен пациент със съмнение за инфекция на горните дихателни пътища. При взимането на проба с тампон от назо-фаринкса и процесирането му през специален флоурометричен апарат може да се даде отговор до 20 минути за евентуален причинител сред 11 предварително дефинирани причинителя /списък на нозологичните причинители в респипанелът са:/https://www.arcdia.com/maripoc/tests/respi-tests/ /. Тази система работи и в България в най-големите болници. Представете си във времена на пандемия от Ковид-19 и епидемия от Сезонен Грип да детектирате в пробата на пациента си не тези напълно очаквани 2 причинителя на инфекция, а Стрептокок А! Сами разбирате как съвремените възможности на високотехнологичната медицина ви дава бърз и достоверен отговор който насочва лекаря в администриране не на противовирусни медикаменти, както е в случая, а на антибиотици. Системата се предлага от компанията BRUCKER Daltonics, производство на ArcDia /приложено видео/

Коментари