Публикация

Жена с две матки роди здраво бебе в СБАЛАГ „Майчин дом“

Жена с две матки роди здраво бебе в СБАЛАГ „Майчин дом“

В Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом” в столицата беше разрешен успешно изключително рядък и предизвикателен медицински казус.


26-годишна жена с рядка анатомична малформация – две матки, две маточни шийки, две влагалища и липсващ бъбрек, днес роди чрез цезарово сечение първото си дете, съобщават от лечебното заведение и уточняват, че 

случаят е уникален за медицинската практика не само у нас, но и в света

През 2018 г. младата жена е диагностицирана с инвазивен карцином на едната маточна шийка. Още тогава лечението й е поето от високоспециализирания екип в СБАЛАГ „Майчин дом“, в който участват доц. Божидар Славчев, проф. Иван Костов и д-р Наталия Петракиева. На пациентката е направена ексклузивна операция за радикално отстраняване на маточните шийки, лимфна дисекция и поставяне на абдоминален серклаж, като същевременно е съхранена детеродната й функция. Лечението преминава успешно и в началото на тази година жената забременява.


Днес, в 33 гестационна седмица на бременността, екипът, грижил се за жената вече две години, извършва секцио. Новороденото дете е момиченце. Операцията е преминала успешно и безпроблемно, като майката и бебето са в добро състояние, допълват от болницата.

Коментари