Публикация

България е на 8-о място по смъртност от COVID-19 в Европа

България е на 8-о място по смъртност от COVID-19 в Европа

Риск за здравната система е умората на лекарите и медицинските сестри, както и ежедневното нарастване на дела на заразените с COVID-19 специалисти.


Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти. От днес се възобновяват бифингите с представители на Националния оперативен щаб

От началото на пандемията броят на заразените медицински служители в страната е 1 152. Към 30 септември активни са 227 случая. От тях в лечебни заведения са приети 36 специалисти, от които двама - медицинска сестра и лекар, са хоспитализирани в интензивни структури. При медицинските служители се запазва същата тенденция за заразяване с COVID-19 – около 5,6 %, каквато е тя и за населението.


От думите на министъра стана ясно, че има запаси от лични предпазни средства и дезинфектанти за месеци напред. На регионалните здравни инспекции регулярно се предоставят необходимите за съответната област лекарствени продукти, чието приложение е доказано за лечението на пациенти с COVID-19.

В рамките на ЕС, Обединеното Кралство и Европейското икономическо пространство за периода 11-24 септември България се нарежда на 25 място по заболеваемост и на 8 място по смъртност, посочи още министър Ангелов.

В България са определени 8 415 болнични легла за коронавирус

като 7 307 са за пациенти без усложнения, останалите - за интензивно лечение. Заети към 30 септември са 10,5% от леглата за консервативно лечение и 4% от тези за интензивни грижи. Това показва, че здравната система разполага с достатъчен ресурс за реакция, коментира министърът.

Над 4 хил. ученици са под карантина

От началото на учебната година досега общо броят на децата с доказан COVID-19, посещаващи детска градина, е 12, а броят на учениците – 117. С коронавирус са диагностицирани 14 учители в детски градини и 72 преподаватели в училища. Под карантина за същия период са поставени 539 деца от детски градини и 4 043 ученици. Карантинирани са 37 преподаватели в детски градини и 116 - в училища. Процентът на заболелите учители и ученици с доказан COVID-19 е по-нисък от средния за населението, стана ясно от думите на министъра.


„Министерството на здравеопазването ежедневно проследява разпространението на COVID-19 по 23 показателя. Обработката на тази информация ни дава тенденциите и основанията за предприемане на противоепидемични мерки“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той уточни, че

на този етап не е необходимо налагането на допълнителни противоепидемични мерки

снимка: БНР

Коментари