Публикация

Д-р Неделчо Тотев: Няма кой да разкрие инфекциозни отделения

Д-р Неделчо Тотев: Няма кой да разкрие инфекциозни отделения

Дори да има субсидиране, няма кой да разкрие инфекциозни отделения.
Това заяви д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници, пред БНР в коментар за готовността здравното министерство да субсидира инфекциозните отделения на болниците при епидемична ситуация.

 

Д-р Тотев поясни, че първото условие на МЗ за субсидиране на такава дейност е лечебното заведение да разполага с клиника или инфекциозно отделение.


„Ако се принудим да приспособим други отделения в инфекциозни, ще трябва да се приспособи цялата болница. Някои болници успяха да разкрият т.нар. инфекциозни отделения, но ако отворим нормативните документи на какви условия те трябва да отговарят за това, ще видим, че има нарушения.
Но ние

нямаме персонал за инфекциозни отделения

– това е най-големият проблем“, коментира председателят на Сдружението на общинските болници.


По думите му в болницата в Гоце Делчев ситуацията е „кауза пердута“, защото и други болници също нямат анестезиолози.


„Това е урокът от този случай там – че няма специалисти.

Трябва да се замислим за изискванията за разкриване на отделения

които са силно завишени за България. Зад тия дипломи в лечебните заведения не стоят винаги физически годни да работят хора“, подчерта специалистът.

 

Д-р Неделчо Тотев
Д-р Неделчо Тотев

По думите му никой от колегите му от болниците не казва как намира специалисти, не се изнасят данни за болниците, ако няма писмено разрешение за това от директорите.
„Ние сме подписали негласно споразумение, за да няма паника сред населението, да не се прави лоша рекламa“, обясни д-р Тотев.

 

Той изтъкна, че

всички чакат със страх как ще започне грипната вълна

„В момента болниците алармират, че не са си покрили бюджетите, настояват да могат да ги прехвърлят за следващия месец“, посочи специалистът.


Председателят на Сдружението на общинските болници изрази надежда, че няма да не се стигне до закриване на лечебни заведения.


„Ако си тръгнат колеги, които са възрастни, нещата стават пагубни“, категоричен е специалистът.

До средата на октомври общинските болници чакат още 6 милиона лева допълнително от МЗ

по линия за отдалеченост на районите.


„Средствата ще отидат за заплати на медицинските сестри, където кадровият потенциал е голям. Ще можем да закупим и дезинфектанти“, допълни д-р Неделчо Тотев.

Коментари