Публикация
Карфиолът – суперхраната, която пази от много болести
Карфиолът е смятан от специалистите за един от най-полезните зеленчуци, защото има уникален състав. Какви са здравословните му ефекти:
- бори се с раковите клетки;
- понижава риска от сърдечносъдови заболявания;
- повишава активността на мозъка;
- намалява теглото;
- спира възпалителните реакции в организма.
Доказано е с много изследвания, че карфиолът е източник на натурални антиоксиданти. Богатото съдържание на витамини и фенолни съединения го прави незаменим в менюто.
Към всички здравословни ефекти от употребата на карфиол учените добавят и способността му да
предотвратява невродегенеративни заболявания
да подобрява храносмилането и да извежда токсините от организма, което помага за отслабването и нормализирането на хормоналния фон и при жените, и при мъжете.
Специалистите отбелязват, че
само в 100 г карфиол се съдържат 70% от препоръчваната дневна норма на витамин С
Благодарение на това този зеленчук помага да се понижат окислителните реакции в организма, водещи до образуването на ракови клетки. И още – редовната и умерена употреба на карфиол участва в борбата с инфекциите и простудите, защото повишава имунитета.
Карфиолът компенсира и дефицита на витамин К
Той е и нискокалоричен, затова е отличен избор за всеки, който иска да избегне наднорменото тегло. Карфиолът е полезен и за зрението, защото съдържа сулфорафан. Това вещество предпазва ретината от вредни въздействия и предотвратява появата на катаракта.
Коментари