Публикация

Акад. Петрунов: Маските са щит срещу разпространението на коронавируса

Акад. Петрунов: Маските са щит срещу разпространението на коронавируса

Категорично маските предпазват от съответните вируси или бактерии. Те са механически щит срещу разпространението на коронавирусната инфекция.


Това каза имунологът акад. Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНТ.


По думите му

не по-малко от 70-80% от човешката популация трябва да бъде инфектирана, за да може коронавирусът постепенно да угасне

В никакъв случай не може да приемем, че популационният имунитет, който се създава, категорично ще реши въпроса. Тук обезателно трябва да се намеси ваксината, която да подпомогне този процес на стимулиране на имунитета за образуване на антитела и клетки, които да се борят с коронавирусната инфекция, обясни акад. Петрунов.

Според него е възможно

грипът да повлияе на коронавируса и да го направи по-опасен

Пикът на грипната инфекция се очаква в края на годината. Това, по думите на специалиста, ще бъде огромно предизвикателство за общопрактикуващите лекари. За тях ще е трудно да разграничат коронавируса от грипния вирус.

Коментари

Академик Петрунов би трябвало да се притеснява от това, което говори наляво и надясно, използвайки перверзно възможността да се изявява в публичното пространство. Това, което изпитвам, когато го чета или слушам е единствено СРАМ!