Публикация

Министър Ангелов: Няма да се загубят парите за проекта за модернизация на спешната помощ

Министър Ангелов: Няма да се загубят парите за проекта за модернизация на спешната помощ

Големият инвестиционен проект за модернизация на системата за спешната медицинска помощ в Република България по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 е ключов от гледна точка осигуряването на достъпна и навременна помощ на всички граждани.


Това подчерта здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на блиц-контрол в ресорната парламентарна комисия.


Проф. Ангелов уточни, че

Министерството на здравеопазването е стартирало всички процедури по възлагане на същинското строителството

ремонтната дейност, авторския и строителния надзор на центровете за спешна медицинска помощ и филиалите към тях. От подаването на оферти, класирането на участниците в процедурите и евентуалните обжалвания зависи кога тази дейност ще бъде приключена. 

В случай на забавяне министерството ще поиска удължаване срока за реализация на проекта, но няма да допусне европейското финансиране да бъде изгубено, беше категоричен министърът.

В изпълнение на проекта вече е доставена по-голямата част от предвидените 400 линейки

като предстои да бъде обявена обществена поръчка за закупуването на високопроходимите санитарни автомобили, за които Министерският съвет отпусна допълнителни 2,5 млн. лв.


„В средата на октомври, а може би и по-рано ще започне строителството в Северозападен район. Ще стартираме в Монтана, тъй като там е предвидено чисто ново строителството - нов център за спешна медицинска помощ. Почти по същото време ще започне и същинската работа по модернизация на спешната помощ в област Русе. Така, че всички обществени поръчки са обявени. Въпрос на време е законовите процедури да приключат и да бъдат сключени договорите“, заяви още проф. Ангелов.


Паралелно със строителството

продължава закупуването и доставката на медицинската апаратура и техника

от която спешните медици имат необходимост


Бюджетът на проект BG16RFOP001-4.001-0001 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ възлиза на близо 164 млн. лв., като срокът за изпълнение на заложените дейности е 23 октомври 2021 г.

 

Коментари