Публикация

Водещи специалисти с ключови послания за здравето в условия на пандемия

Водещи специалисти с ключови послания за здравето в условия на пандемия

Водещи специалисти от 9 терапевтични области ще излъчат знакови послания към обществото и ще напомнят какъв е рискът, ако страхът надделее над разумната грижа за здравето в условията на пандемия от COVID-19  

 

Това ще се случи на събитието под мотото НЕ ОТЛАГАЙ ЛЕЧЕНИЕТО СИ, което ще се проведе на 8 октомври 2020 г. от 14 до 16 ч в зала  3 на Интер Експо център.

 

Медиците ще представят актуални аспекти от хода на белодробните, сърдечно-съдовите заболявания, диабета, гастроентерологичните и репродуктивните проблеми, дерматологичните, урологичните заболявания и детските алергии в условията на пандемия от COVID-19. Във фокуса на вниманието ще бъде поставен и зъбният статус, както и предизвикателствата, свързани със зъболечението при засилени противоепидемични мерки. Те ще дадат ценни насоки как грижата при хронични и нововъзникнали заболявания може да се осъществи безопасно и отговорно и в критични моменти като настоящия.

 

Ето кои са специалистите:

 

Д-р Александър Симидчиев

 

Д-р Александър Симидчиев

 

Стартира кариерата си от Специализирана болница за лечение на белодробни болести  “Свети Панталеймон” в град Перник. В периода 1989-2001 г. е последователно асистент, старши и главен асистент в университетската болница по белодробни болести „Св. София”. Притежава задълбочени познания в сферата на дигиталната медицина и фармацевтичната индустрия. В продължение на повече от 14 г. заема различни длъжности в ГлаксоСмитКлайн, като последно е главен лекар на компанията в Канада.

В момента работи като пулмолог и началник на отделението по функционална диагностика към Медицински институт на МВР в София, преподавател в Пловдивския медицински университет и директор на Центъра за електронно и дистанционно обучение (ЦЕДО) там. Председател на сдружение „Въздух и здраве”.

 

С активна позиция от началото на пандемията и

в авангарда от специалисти, които се стремят да бъдат полезни с експертизата си

както на широката общественост, така и на медицинските лица, които се нуждаят от знания, подготовка и обучение в тези условия. Член е на Медицинския експертен съвет (МЕС) към правителството.

През месец май д-р Симидчиев прогнозира нови вълни на болни -  тези с острите заболявания, отложени заради спрения планов прием на пациентите в условията на извънредното положение и на хората с хронични заболявания. Настоящата му позиция е, че

стартът на училището е полезен ход, ако се управлява правилно и чрез данни.

Той е категоричен, че не всички сърдечно-съдови и белодробни заболявания са еднакво рискови. Добре контролираните не водят до съществено увреждане на белия дроб или на сърцето, не се смятат и за високо рискови. Оптимист е, че човечеството ще стигне до откриването на ваксина, но смята, че това няма да стане бързо, тъй като клиничните изпитвания преминават сложна и продължителна процедура.

Д-р Симидчиев ще представи

 

първи резултати от измерванията на функцията на белия дроб при преболедувалите от COVID-19 пациенти у нас

 

в рамките на инициативата на "Въздух за Здраве" и Световния ден на белия дроб.

 

Проф. Иво Петров

 

Проф. Иво Петров

Той е един от най-успешните кардиолози у нас, получил световно признание. Национален консултант, медицински директор на клиниката по кардиология и ангиология в Сърдечно-съдовия център на Аджибадем СитиКлиник, лектор, член на много международни научни дружества и основател на такива в България.

Името му е синоним на  новостите в инвазивната кардиология

Специализира в най-добрите клиники в Аржентина, Германия, Австрия. Продължава упорито да работи в България, въпреки множеството предложения, които получава от чужбина. Неуморно популяризира постиженията на българската медицина.

 

През 2018 г. стана носител на приза Лекарят, който ме вдъхновява (специалност кардиология), в кампанията, организирана от CredoWeb. Заради уникалното безкръвно спасяване на пациент с разкъсана аорта бе обявен и за мъж на 2018 г., а операцията бе публикувана в журнала на американското медицинско дружество.

 

От самото начало на пандемията следи под лупа хода на вируса с презумпцията, че сърдечносъдовите пациенти са най-рискови. Категорично застъпва позицията, че кардиологичните проблеми не могат да бъдат предпоставка за инфекция, но хората с такова заболяване са в по-голям риск след заразяване, защото са по-податливи на тромбообразуване, възпаление и намаление на кислорода в кръвта.


Проф. Петров е от оптимистите по темата и приема без паника информацията за  увеличаващия се брой заразени в последните дни.

Прогнозата ме у, че ще минем от борба към съжителство с COVID-19

– според него вирусът става по-малко вирулентен, което му пречи при контакт с организма да предизвика тежки нарушения и да проникне в клетката и по този начин играе ролята на жива ваксина. А това позволява на организма да развие активен специфичен имунитет.  
Смята, че 100-процентна ваксина няма да се намери, защото вирусът мутира. Непрекъснато споделя собствените си търсения на спасителни варианти  - като се започне от класическото йонизиране на въздуха и на водата, което е отдавна познато, но се оказва доста ефикасно в ранните фази на заболяването, и се стигне  до разработка на добавка за укрепване неспецифичния имунитет.

 

Акад. проф. Ивона Даскалова

Акад. проф. Ивона Даскалова, дмн

Началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към ВМА. Член е на Европейската асоциация за изучаване на диабета, на Американската диабетна асоциация, на Световната организация за клетъчна трансплантация и председател на УС на Българската диабетна асоциация. Специализирала е в Германия, Дания и САЩ.

Научните й интереси са фокусирани върху грижата за диабетно болните и тяхното обучение,

фармакологичната терапия с нови лекарствени средства, инсулиновите помпи и постоянния глюкозен мониторинг, панкреасната клетъчна трансплантация.

Проф. Даскалова е провела множество проучвания върху инсулиновата резистентност, артериалната хипертония, затлъстяването, антидиабетните медикаменти и приложението на инсулин под различни форми, както и фармакодинамиката и фармакокинетиката на новите инсулинови препарати.

 

Във фосуса на вниманието й в последните месеци са диабетиците през призмата на по-високия риск да заболеят от коронавирус. Тя твърди, че хората с диабет се заразяват по същия начин, както и останалите, но преболедуват значително по-тежко.

По време на събитието акад. Даскалова

ще даде насоки на диабетиците как при заболяване да поддържат кръвната си захар

близка до нормалното.  Компенсацията на захарния диабет е много важна, за да бъде добър изходът на заболяването.  Акцент в участието й ще бъде проблемът с наднорменото тегло и затлъстяването, които също са предпоставки за тежко протичане на коронавирусната инфекция.

 

Проф. Борислав Владимиров

Проф. Борислав Владимиров, дм

Той е началник на Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ”- София. Ръководител на Катедрата по гастроентерология в МУ-София.  

От 1984 г. работи в ИСУЛ и преподава в Медицинския университет повече от 35 г.

Има над 130 оригинални статии на български и английски език, съавторство в книги и учебници. Научните му интереси са в сферата на гастроинтестинална диагностична и терапевтична ендоскопия, пептични заболявания, инфекция с Helicobacter pylori, тумори и други заболявания на храносмилателната система.

 

Член на ръководството на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография, председател на Българската асоциация по гастроинтестинална ендоскопия. Членува още в Българската асоциация на хирурзи и гастроентеролози, Съюза на учените в България, Световната организация за специално изучаване на заболяванията на хранопровода, Европейската асоциация по гастроинтестинална ендоскопия, Световната организация по гастроентерология.

 

По време на събитието проф. Владимиров

ще се спре на тези гастроентерологични заболявания, които се обострят по време на пандемията

Проф. Таня Тимева

 

Проф. Таня Тимева

Тя е висококвалифициран специалист в областта на акушерството, гинекологията и репродуктивната медицина. От 1998 г. работи в екипа на проф. Атанас Щерев и е завеждащ сектора по асистирана репродукция към Медицински комплекс "Д-р Щерев". 

Водещ експерт е в акушерството, гинекологията и асистираните репродуктивни технологии в България

Тя е комбинация между желязна дисциплина, безупречен професионализъм, академичен дух, но най-вече човешка топлота и лично отношение към всеки пациент.

Помогнала е на стотици двойки да сбъднат мечтата си да станат родители

Зам.-председател е на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве и дългогодишен член на комитета по асистирана репродукция на Европейския асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE).

 

Д-р Тихомир Мустаков

 

Д-р Тихомир Мустаков

Той е един от най-обичаните детски алерголози в България. Почти няма майка, която да не е стояла на опашка в кабинета му и след това да се е благодарила, че е успяла да стигне до него.

От 1992 г. работи в Клиниката по алергология и клинична имунология в УМБАЛ "Александровска", старши асистент. 

 

Членува в Българския лекарски съюз, Научното дружество по алергология и клинична имунология,  Асоциация "Астма”,  Европейската академия по алергология и клинична имунология, председател е на Българо-холандската алумни асоциация.

 

Напоследък нашумя с наблюденията си за връзката между коронавирусната инфекция и алергичните заболявания. Д-р Мустаков обяви, че първоначалните предположения, че хората с алергии ще се по-рискови не са се оправдали поради факта, че

така опасната цитокинна буря не засяга алергичните

Според него сред астматиците заболелите също се оказват по-малко. 

На събието д-р Мустаков ще представи още любопитни факти. Той ще сподели и своята версия за връзката между маските в училище и алергиите. 

 

Д-р Елмира ПавловаД-р Елмира Павлова, дм

Във фокуса на интереса и научните й изследвания са дерматоонкологията, биопсията в диагностиката на кожните тумори и дерматоскопията. Работила е в областния онкологичен диспансер – София, била е управител на Националния онкологичен медицински център, работила и е и в УМБАЛ „ИСУЛ-Царица Йоанна”.

 

Член е на Българското дерматологично дружество, Европейската асоциация по дерматология и венерология (EADV), Български Лекарски Съюз – БЛС, International Dermatoscopy Asociation, Асоциация по дерматоонкология. Специализирала е Alma лазери в Израел. Докторската й дисертация е на тема: „Флуоресцентна и оптична биопсия в диагностиката на кожните тумори”.

 

Наблюдавайки поведението на свои пациенти в хода на извънредната ситуация заради пандемията от COVID-19, тя изрази тревога по повод забалявяне на лечението и влошаването на пациенти с меланома, кожни тумори и други кожни проблеми. По време на събитието тя

ще се спре на диагностиката и терапията на кожните тумори в условията на COVID-19

и ще обърне внимание защо не трябва да се пренебрегва или отлага консултацията с дерматолог въпреки актуалните опасения.

 

Д-р Живко Сиромахов

Д-р Живко Сиромахов

Той е от младите надежди на урологията в България. Работи в Университетската болница за активно лечение по онкология - София. Има богат опит в диагностиката и лечението на злокачествените заболявания на отделителната система и на мъжката полова система, трансуретралната хирургия и ендоурологията. 

 

През 2018 г. е номиниран от свои колеги в кампанията на Credoweb "Лекарят, който ме вдъхновява - специалност Урология". Лектор е в инициативата на УСБАЛО - "Училище за пациенти". Провел е редица курсове и обучения по специалноста си в Германия, Испания, Чехия, Италия и България.

 

Автор е на десетки публикации в областта на урологията. Има множество участия в научни симпозиуми у нас и в чужбина. Всеотдаен и целеустремен, готов на всичко за пациентите си.

 

Д-р Бисер Ботев

Д-р Бисер Ботев 

Като ръководител на организация на 3500 дентални лекари той ще направи актуален прочит на предизвикателствата, свързани с посещението на зъболер в пандемични условия. Д-р Ботев ще сподели наблюденията си за зъбния статус на българина в последните месеци. Той ще бъде подкрепен от главния секретар на организацията д-р Олег Гладков, който пък ще сподели какви са практиките в другите европейски страни.

 

Събитието ще се излъчва и онлайн през страницата ТУК 

Коментари

Анонимен
6 окт 2020 09:11

Българският пациент и без да е налична пандемия няма къде да отиде да се лекува, камо ли превантивно да се прегледа. Защо се неглижират проблемите в бг-здравеопазване и се вменява, че пациентите били отлагали лечението си поради пандемията?! Смешни дискусии! Питайте проф. Петров как се влиза при него на преглед в "Сити клиник" - лесно ли е, има ли часове, евтино ли е, достъпно ли е за простосмъртни. Нека отговори и защо се насочи към политиката, вместо да се погрижи за здравето на пациентите.