Публикация

Проф. Христова: Част от населението никога няма да се зарази или ще прекара COVID-19 много леко

Проф. Христова: Част от населението никога няма да се зарази или ще прекара COVID-19 много леко

Две големи проучвания - в Швейцария и Южна Корея, доказаха, че част от хората имат клетъчен имунитет срещу COVID-19 без да са боледували. Предполага се, че е кръстосана реактивност от другите коронавируси, които циркулират.


Това каза проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНТ.

Това означава, че част от населението никога няма да се разболее или ще го прекара много леко

Смята се, че на тази кръстосана реактивност се базира фактът, че децата не боледуват или боледуват много леко, защото те нормално изкарват циркулиращите коронавируси, които причиняват остри респираторни заболявания, уточни проф. Христова.


Тя изтъкна, че последните проучвания сочат, че голяма част от населението се диагностицира като безсимптомно, но до 80% от тези хора впоследствие развиват някакви симптоми.

Това, че към момента на диагностициране са безсимптомни, не означава, че те ще останат такива - напротив, много по-вероятно е те да развият някакви, макар и леки, симптоми. Затова при тях се обръща внимание, че е важна карантината, че те могат да заразяват и че е добре да се лекуват

подчерта проф. Христова и предупреди

безсимптомните пациенти да не се успокояват с това, че от епидемиологична гледна не са толкова заразни

По думите ѝ изследванията на коронавируса показват, че „огромната част от тежките случаи са при мъже“.


„Това как ще прекараме заболяването е въпрос на имунна система. Затова голямата част от изследванията са насочени към имунитета. Те показват, че докато при децата основна роля играе вроденият имунитет - в случая интерферонът, при възрастните това е придобитият имунитет - нашите антитела и нашите Т-клетки, тоест клетъчният имунитет“, обясни проф. Христова и отново подчерта, че

мъжете повече се заразяват и по-тежко го прекарват

Според нея „ние очевидно сме в основата на втората вълна“ на COVID-19, но колко „висока“ ще е зависи от нашето поведение.

Все още коронавирусът у нас се разпространява клъстерно

но се очаква засилване на тенденцията за извънклъстерно разпространение, отбеляза тя и добави, че въпреки това „България седи много добре на европейската карта“ на разпространение на вируса.

Коментари

Анонимен
6 окт 2020 16:26

Проф. Христова, уважаеми автори, бихте ли могли да публикувате линк към цитираните
проучвания в Швейцария и Южна Корея?
Предварително благодаря!