Публикация

Българи от 8 града с безплатни белодробни изследвания

Безплатни белодробни изследвания бяха направени на 1928 българи от 8 града по повод на Световния ден на спирометрията - 14 октомври.


При 202 случая са установени нарушения в белодробните функции, което е близо 11% от всички тествани.

Инициативата е част от кампанията „Здраве за белия дроб 2010”.

В София Световният ден на спирометрията беше отбелязан пред НДК.
Събитието беше открито от доц. Коста Костов - председател на Българското дружество по белодробни болести, който призова пушещите да се откажат от цигарите още днес, тъй като картината на заболяемостта у нас е стряскаща. Той подчерта, че отхвърлянето на тоталната забрана за пушене на обществени места не е добро решение.

Около 300 000 са българите, страдащи от хронична обструктивна белодробна болест, а близо 4000 души са с рак на белия дроб.       
Болните от астма са около 500 000, подчерта доц. Васил Димитров, ръководител на Клиничния център по алергология към Александровската болница.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която е патрон на кампанията „Здраве за белия  дроб 2010”, отбеляза важността на профилактиката и ранната диагностика, и призова хората да се изследват.  

„Тествайте белите си дробове не само днес, за да променим мрачната статистика, според която в България астматиците са около 5-6% от населението, а приблизително 150 000 от тях са деца”, допълни Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма,

Спирометричните изследвания, които отнемат не повече от 10 минути, позволяват да се определи състоянието на белия дроб и да се установи дали има заболяване, включително на ранен етап.      
Освен в София подобни измервания се проведоха в Пловдив, Варна, Стара Загора, Видин, Плевен, Русе и Троян.

Те бяха организирани от Българското дружество по белодробни болести, Асоциацията на българите боледуващи от астма, Конфедерация „Защита за здравето” и Асоциацията на студентите по медицина. Партньори на инициативата са фармацевтичните компании „Астра Зенека”, „Глаксо Смит Клайн”, „Никомед”, „Бьоритгер Ингелхайм”,  „Крка”, „Чиези”, „Софарма”.

Кампанията „Здраве за белия  дроб 2010” е  официален партньор на международната инициатива „Година на белия дроб”.

Коментари