Публикация

Доц. Димитър Буланов е новият декан на Медицинския факултет към МУ - София

Доц. Димитър Буланов е новият декан на Медицинския факултет към МУ - София

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ доц. Димитър Буланов е новият декан на Медицинския факултет към Медицински университет – София.


Това стана ясно вчера вечерта, след избор, на който доц. Буланов печели с абсолютно мнозинство от 471:270 гласа пред своя съперник - проф. Бойчо Ланджов от Катедрата по анатомия.

Доц. Буланов е хирург по специалност, доцент в Катедрата по обща и оперативна хирургия

чиято база е Клиниката по обща и чернодробно-панкреатична хирургия на УМБАЛ „Александровска“. От 2013 г. е заместник- директор по лечебната дейност в болницата, а от края на юли 2020 г. неин изпълнителен директор.


Завършил е медицина в Медицински университет – София (1991 г.). В периода 1992-1995 г. е бил последователно обучаващ се лекар-интерн по неврохирургия и асистент по неврохирургия в Катедрата по спешна хирургия, неврохирургия, ортопедия и травматология на ВМА-София. През 1997 г. постъпва като хирург в Клиниката по обща и чернодробно-панкреатична хирургия на УМБАЛ „Александровска“. Придобива специалност „Хирургия“ през 2001 г. Специализирал е в Department of Surgery, Kinki University School of Medicine, в Осака, Япония (2004). Научна степен „доктор“ по медицина придобива през 2010 г. с докторска теза „Проучвания върху обема на лимфната дисекция като компонент от оперативното лечение на стомашния карцином в стадии 0-ІІІВ“, а от 2012 г. е доцент. От април 2013 г. е заместник-директор по лечебната дейност на УМБАЛ „Александровска“, а през 2016 г. е избран за заместник-декан по учебната дейност на Медицински факултет, МУ-София.

Доц. Буланов е участвал в над 70 научни форума

– конгреси и конференции по хирургия в България и в чужбина; съавтор е в 3 учебника и 2 ръководства за студенти по медицина; автор и съавтор в над 115 публикации в специализирани научни медицински списания.


Заместник-председател е на Българското хирургическо дружество, член е на УС на Съюза на българските медицински специалисти, а от 2019 г. е член на Експертния съвет по медицинската специалност „ХИРУРГИЯ“ към министъра на здравеопазването на България.

Екипът на УМБАЛ „Александровска“ му желае здраве, творческа енергия, добри възможности и креативни решения

по време на управлението на Медицинския факултет към Медицински университет - София! Убедени сме, че достиженията и качествата на доц. Буланов като специалист и личност ще допринесат за продължаващото утвърждаване на репутацията на Факултета като водещо и предпочитано учебно заведение в страната, и че новото начало ще му донесе много успехи, вдъхновение и удовлетворение от постигнатото!


УМБАЛ „Александровска“ припомня, че за период от три месеца

трима лекари от структурите ѝ заеха ключови позиции в медицината и здравеопазването

бившият изпълнителен директор проф. Костадин Ангелов оглави Здравното министерство през юли т.г., седмица по-късно неврологът акад. Лъчезар Трайков застана начело на Медицински университет - София и настоящият директор на лечебното заведение доц. Димитър Буланов поема Медицинския факултет на МУ - София! За трети път сме щастливи и горди с успехите на нашите специалисти!

Коментари