Публикация

Министър Ангелов: Програмата за донорство и трансплантация не се изпълнява в необходимия обем

Министър Ангелов: Програмата за донорство и трансплантация не се изпълнява в необходимия обем

Нещата на хартия изглеждат чудесно, но реалността показва, че Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията не се изпълнява в необходимия обем.


Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на инициирана от него видеоконферентна среща с регионалните и областните координатори по донорство.


В рамките на срещата бяха дискутирани

причините за малкия брой донорски ситуации

през настоящата пандемична година, изпълнението на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България (2019-2023 г.), както и затрудненията, които координаторите и трансплантолозите идентифицират в работата си.


Акценти бяха поставени върху логистичната организация от възникването на донорската ситуация до осъществяването на трансплантацията, преумората на координаторите в условията на COVID-19 – в повечето случаи анестезиолози и реаниматори, и кадровия дефицит.


Министър Ангелов съобщи, че в изпълнение на Националната програма от месец декември тази година

 

координаторите ще получават допълнителни възнаграждения

През последните две седмици проведох индивидуални разговори с повечето от вас. Запознах се с всички документи по темата. Най-големият ни проблем се оказва комуникацията между участниците в процеса – донорски бази, трансплантационни центрове, институции, близки на донорите. Затова усилия ще бъдат фокусирани именно тук. Където е необходимо, ще бъдат актуализирани и заповедите за областни и регионални координатори, посочи проф. Ангелов.

Предстоят видеоконферентни срещи на министърa както с директорите на донорските бази у нас, така и с трансплантационните центрове, уточниха от Министерството на здравеопазването.

Коментари