Публикация

Личните лекари ще издават направление за PCR тест

Личните лекари ще издават направление за PCR тест

Общопрактикуващите лекари ще имат право по строги критерии, изготвени от Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, да издават направления за изследване с PCR на граждани от пациентските си листи – суспектни за COVID-19.


Това ще стане след

предстоящо сключване на анекс към Националния рамков договор

информира здравното министерство.


До подписването на анекса,

 

в извънболничната помощ направления за PCR изследване ще продължат да издават специалистите по инфекциозни болести, пулмология

 

педиатрия и УНГ болести. Новото е, че те ще имат право да издават по-голям брой направления от сегашния. Правото си да назначават изследване ще запазят и след промените в НРД.


Успоредно с това

организацията на общопрактикуващите лекари ще подготви алгоритъм за път на пациента

при личния лекар през есенно-зимния сезон. Документът ще бъде утвърден и разпространен до всички заинтересовани страни след съгласуването му с Министерството на здравеопазването.


Това беше решено на проведена среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на БЛС – в лицето на д-р Иван Маджаров и д-р Николай Брънзалов, на НЗОК – с представител управителят проф. Петко Салчев, на РЗИ-София-град, на столични лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб.


В рамките на срещата бяха дискутирани още обезпечеността с болнични легла за пациенти с COVID-19, текущите данни за разпространение на коронавирусната инфекция в страната, както и действащите противоепидемични мерки.


„На този етап не се налага втвърдяване на мерките, продължаваме да следим всички показатели на ежедневна, ежеседмична и 14-дневна база. Към момента нямаме притеснения относно разпространението на COVID-19 и готовността на здравната система“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Коментари

Време беше, да позволят такъв тип направления. Доста време се забавиха, но все пак по-добре късно, отколкото никога.