Публикация

Лещата понижава холестерола, укрепва имунитета

Лещата понижава холестерола, укрепва имунитета

Лещата носи многобройни ползи за организма. Тя може да понижи нивото на холестерола и захарта в кръвта, съобщава ToDay News Ufa. Последни изследвания установиха, че тя е и много полезна за сърдечносъдовата система.


Отдавна е известно, че тази бобова култура е не само вкусна, а и здравословна. Тя укрепва имунитета, подобрява състава на кръвта, помага на косата, подмладява кожата и даже предпазва от рак на гърдата.

Лещата съдържа:

  • Микроелементи;
  • Омега-3 мастни киселини;
  • Белтъчини;
  • Фибри;
  • Фолиева киселина;
  • Витамини;
  • Изофлавони;
  • Минерали.

Омега-3 и микроелементите благотворно въздействат на здравето, повишават имунитета, подобряват състоянието на косата и кожата.

Белтъчините засищат, като при това лесно се усвояват от организма

Не случайно лещата се смята за един от най-полезните продукти за спортистите и хората, водещи активен начин на живот. Неголяма порция засища и не води до наднормено тегло, затова тя е идеална и за отслабващи.


Фибрите също гонят глада и подобряват състоянието на храносмилателната система. А витамините и минералите в лещата са необходими за нормалната дейност на мозъка. Голямото количество на витамини от групата В и на магнезий повишават концентрацията и подобряват паметта.

В лещата се съдържат 90% от дневната норма на фолиева киселина

Тя е много важна за бременните жени, защото ускорява развитието на плода и укрепва имунитета както на майката, така и на бебето.

 

Лещата е богата още на калий и магнезий, които помагат на сърдечносъдовата и нервната система. Предпазват от инфаркт и инсулт.


В лещата има и желязо, но се препоръчва за неговото усвояване тя да се консумира с пресни салати.


Учени са открили в лещата уникален компонент – изофлавон. Той предотвратява рака на гърдата, а ако вече се е появил, спира неговото разпространение.
И не на последно място – лещата е полезна за диабетиците, защото нормализира нивото на захар в кръвта и пречи на повишаването му.


Специалистите обаче предупреждават, че

тази бобова култура не бива в никакъв случай да се консумира сурова

 

защото може да доведе до отравяне на организма. Под въздействие на високите температури токсичните вещества се неутрализират.

Коментари