Публикация

Пациенти избраха да се лекуват в България, вместо в Обединеното кралство

Пациенти избраха да се лекуват в България, вместо в Обединеното кралство

Пандемията от COVID-19 е на път да създаде нова тенденция. Англичани и етнически българи, които живеят в Обединеното кралство, идват да се лекуват в България. В рамките само на седмица двама пациенти със сериозни неврологични заболявания са потърсили помощ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, съобщават от лечебното заведение.

Първи за лечение в столичната болница постъпва 56-годишният англичанин Уилям

Мъжът е предприемач, който дели времето си между Англия и България. Проблемите му започнали преди почти година със силно главоболие. На Острова обаче го лекували с парацетамол, а диагноза така и не му е поставена. Лекарите преценили, че не му е необходимо образно изследване. След почти година ходене по мъките и по съвет на своите български приятели, той решил да потърси медицинска помощ у нас. Веднага е консултиран с невролог, който го насочва към изследване на ЯМР с контрастно вещество. И диагнозата не закъснява: злокачествен тумор на мозъка. В рамките на дни се организира провеждане на оперативно лечение, което е осъществено в понеделник, на 5 октомври.

Интервенцията премина успешно и на 7 октомври го изписахме в много добро общо състояние, разказва лекуващият неврохирург д-р Емануил Найденов.

Предстои лъче- и химиотерапия, която англичанинът е решен също да проведе в България. Той споделил с д-р Найденов, че заради пандемията от коронавирус в здравната система на Острова, която според него и без това била бавна, цари пълен хаос.

Втората пациентка, предпочела да се лекува у нас, е 74-годишна българка, която от години живее в Англия

където работи като детегледачка. Жената е с дългогодишни оплаквания от болки в кръста и краката. Напоследък обаче симптомите толкова се влошили, че стигнала до инвалидизация. След като така и не успяла да се запише за образно изследване в Обединеното кралство, решава да потърси помощ в родината си. По съвет на лекар-невролог осъществява магнитен резонанс на гръбначен стълб. Окончателната диагноза е поставена след консултация с неврохирург: дегенеративна лумбална стеноза.


„Заболяването е напълно доброкачествено и лечимо, но ако не се вземат мерки навреме, води до трайна инвалидизация“, разказва д-р Найденов, който по ирония на съдбата е лекуващ лекар и на тази пациентка. Следва назначаване на дата за операция, която е осъществена на 6 октомври в Клиниката по неврохирургия. Към момента жената е на крака и ходи без болки и помощно средство. В неделя ще пътува обратно към Англия, за да продължи работата си.

И двамата пациенти са категорични, че пандемията е внесла допълнителен смут в системата на здравеопазване в Англия

който се отразява твърде негативно върху адекватната диагностика и лечение на хора с подобни на техните заболявания. Те са впечатлени от скороста на поставяне на точната диагноза и възможностите за адекватно лечение в България.


„Да, системата на здравеопазване в България има своите предизвикателства, да не кажа проблеми, някои от които са много сериозни. Безспорен факт обаче е, че тя е в състояние да предостави бърза и качествена медицинска помощ и то в условията на структурен и финансов недоимък. От редовия медицински персонал в системата и от ползващите нейните услуги зависи да поискаме тя да се промени и развива към добро, всички заедно. Екипната работа на работещите в Клиниката по неврохирургия при УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“ е в основата на добрите резултати, които получаваме, за което благодаря на всички мои колеги“, казва д-р Емануил Найденов.

 

Той е неврохирургът, който след уникална операция, продължила часове, изправи на крака мъж с мозъчен тумор над 1 кг.

Коментари

Това е абсолютно вярно. Аз лично, тази година, имам няколко подобни пациенти. При всички е налице българската „следа“. Двама англичани женени за българки и една холандка също с мъж българин. Освен това много българи, които живеят в Англия идват да се лекуват у нас. Английската здравна система е трагедия. Прякият контакт на пациента е с медицинска сестра, а консулта със специалист след три месеца. Тези пациенти са оценяват положително нашата здравна система в противовес на негативно настроения българин, който в повечето случаи е от нещо недоволен. П.Ш.