Публикация

Д-р Симидчиев: Здравната система не е застрашена при сегашното ниво на заразяване с COVID

Д-р Симидчиев: Здравната система не е застрашена при сегашното ниво на заразяване с COVID

Общата бройка на активни случаи на COVID-19 е много по-голяма, отколкото беше преди време. Процентът зависи от това колко тестове се правят и по какви поводи се правят. Доскоро се тестваха хора, които отиваха на екскурзия, а сега вече правим повече тестове на хора, които са с оплаквания и симптоми.


Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев пред БНР.

 

Той подчерта, че

промените в цифрите не се дължат на разлика във вируса, а в нашето поведение

По думите на медика здравната система не е застрашена при сегашното ниво на заразяване, но изтъкна като притеснителен факт високата бройка на заразени медици.


„Колкото и да се спазват мерките и да се носят лични предпазни средства, винаги може да се пропука системата“, уточни специалистът.


Маските, дистанцията и дезинфекцията са мерки, които ако се спазват от обществото, могат да намалят и заразяването с други вируси.

Като общество трябва да носим маски, а не като индивиди, което значи всички да носим маски, защото това не вреди на здравето. Вирусът ни даде прекрасна възможност да мислим като общество, а не като индивиди, но не всички успяват бързо да се променят, коментира д-р Симидчиев.

Той беше категоричен, че

разпространяващите се твърдения, че маските са опасни за здравето, не почиват на никакви научни доказателства

Здравният експерт не препоръча изкуствено стимулиране на имунната система с препарати, дори предупреди, че при силен имунен отговор на организма заболяването протича по-тежко.

 

снимка: Георги Нейков, БНР

Коментари