Публикация

Макадамия - помага на сърцето, бори се с рака

Макадамия - помага на сърцето, бори се с рака

Макадамията (австралийски орех) не е от най-разпространените ядки у нас, но вече не е проблем да се намери. А специалистите препоръчват да не я подминаваме, защото е много здравословна.

Помага на сърдечносъдовата система

Както и повечето ядки макадамията е богата на полезни мазнини, които оказват положително влияние върху сърцето. Тя може да нормализира нивото на холестерола и триглицеридите, което понижава риска от инфаркт и инсулт. Препоръчителната дневна доза е 40 грама.

Предотвратява онкологични заболявания

Макадамията съдържа антиоксиданти и флавоноиди, които помагат на организма да елиминира разрушителното влияние на свободните радикали и укрепват клетките. За да се избегне появата на рак, необходимо е редовно да се употребяват тези ядки, но без да се прекалява с тях.

Бори се със затлъстяването

Разумна доза макадамия помага на хората по-бързо да се справят с излишните килограми. Тя съдържа не само много полезни вещества и съединения, а и бързо засища, което позволява продължително време да не се изпитва глад. А и организмът получава всички необходими за правилното му функциониране компоненти.

Подобрява мозъчната активност

Макадамията влияе положително върху дейността на мозъка. Помага за образуването на невротрансмитери, благодарение на които сигналите постъпват по-бързо в главния мозък. Освен това употребата на макадамия предпазва от депресии и лошо настроение.

Полезна е за храносмилателния тракт

Макадамията е богата на фибри, които пречистват храносмилателната система от токсините.

Заздравява костите

Богатата на полезни вещества макадамия може да укрепва костите. Отделни вещества в нея подобряват доставянето на необходимите минерали и помага за по-доброто им усвояване.

снимка: pixabay.com

Коментари