Публикация

Ученици с проекти за ограничаване на тютюнопушенето

За трета поредна година по инициатива на Министерството на здравеопазването ще се проведе Националният ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн”.


В него могат да участват паралелки от I-ви до XII-ти клас. Проектите трябва да се подадат в здравното ведомство до 30 ноември тази година и да се реализират до 1 май 2011 г., съобщава МЗ.

През тази година конкурсът се провежда с партньорството на Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на културата и Министерството на младежта и спорта. В него досега са участвали 226 паралелки.

Изследванията показват, че в детството уврежданията от тютюнопушенето са многократно по-големи в сравнение с по-късна възраст.

През 2008 г. процентът на запалилите първата си цигара момичета под 10-годишна възраст у нас е 16,3%, за разлика от 2002 г., когато е бил 14,2%. Склонните да пропушат момичета през 2008 г. са били 36,4%, в сравнение с 34,3% през 2002 г.

Българските ученици имат възможността да приключат учебната си година 100% свободни от тютюнев дим и да бъдат наградени за усилията си за по-здравословен и независим живот, посочва още Министерството на здравеопазването.

На сайта на ведомството в рубриката „Съобщения” може да бъде открита повече информация за конкурса.

Коментари