Публикация

Министър Ангелов: Контролът ще бъде безкомпромисен

Министър Ангелов: Контролът ще бъде безкомпромисен

Спазването на противоепидемичните мерки е лесно и трябва всички да ги приемем – да носим маски на закрито, да проветряваме помещенията и да спазваме дистанция. Тъй като наблюдаваме липса на дисциплина, ще завишим контрола.


Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг в МЗ.


Той изтъкна, че органите на

РЗИ и всички институции, които имат контролни функции, ще извършват проверки денонощно

на местата, където има събиране на големи групи от хора – търговски обекти, МОЛ-ове, нощни заведения, клубове и др. При нарушения се издават предписания, и ако те не бъдат изпълнени, обектите могат да бъдат затваряни.

Законът е един и важи за всички. Контролът ще бъде безкомпромисен, категоричен беше министърът.

„Когато започна епидемията казахме, че ще спечелим тази битка с разум, интелект и дисциплина. Колкото повече време минава обаче, толкова повече виждаме разколебаване у хората, особено по отношение на дисциплината. Числата, които наблюдаваме в нашата държава през последната седмица, показват тенденция за ръст на заболелите. Здравната система разполага с капацитет и с достатъчно легла на национално ниво, но ние като общество трябва да сме отговорни“, допълни проф. Ангелов.


Към 14 октомври в лечебни заведения са хоспитализирани 1380 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция, от които 67 са настанени в интензивни структури. В страната са определени 7307 легла за пациенти с COVID-19 с по-леки симптоми и 1108 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение. Заети към днешна дата са 19% от болничните легла за консервативно лечение и 6% от тези за интензивни грижи.

За изминалото денонощие са регистрирани 25 новозаразени медицински служители

– 4-ма лекари, 10 медицински сестри, 5-ма санитари, 1 фелдшер, и 5-ма - друг медицински персонал. От началото на пандемията общо броят им е 1440. Активни са 394, хоспитализирани са 60, а 7 са настанени в интензивни структури (5-ма лекари, 1 сестра и 1 санитар). Излекуваните медицински служители до момента са 1030. Това стана ясно още от думите на здравния министър.

 

„За последните 14 дни заболяемостта у нас е 74,67 на 100 хил. души население – страната ни е на 22-ро място от 30 страни в Европейски съюз и Европейското икономическо пространство, и съответно на 5-то място на Балканския полуостров. За същия период по смъртност – 1,56 на 100 хил. души население, страната ни е на 8-мо място сред държавите от ЕС и ЕИП, и на 5-то място на Балканския полуостров“, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


По отношение броя на направените PCR тестове доц. Кунчев посочи, че страната ни е преминала средната стойност от 400 теста на 100 хил. души население.


„Използвам случая да призова всички да бъдат по-отговорни. Мерките трябва да се спазват както в обществото, така и в училищата. Образователната система не е изолирана от това, което се случва в страната.

Към днешна дата децата с доказан COVID-19, посещаващи детски градини и училища, са 172

Положителните за коронавирусна инфекция учители в детски градини и училища са 165. Няма съмнение, че увеличените стойности се отразяват на образованието. В последните дни имаме пропорционално увеличение в системата на образованието. Карантинираните ученици и учители към днешна дата са 0,5%. Това означава, че на 99,5% образователният процес е реализиран присъствено. Това е нашата цел – максимум присъствено обучение“, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

*В прикачените файлове можете да намерите презентацията, която днес доц. Ангел Кунчев направи по време на брифинга, както и критериите за формата на обучение в учебните заведения.

Коментари