Публикация

Майката Мария: Д-р Янакиев направи чудо - Иван проходи

Майката Мария: Д-р Янакиев направи чудо - Иван проходи

Иван Стоянов е като всички деца по земята и много не обича да слуша напътствията на възрастните. В училище захвърля патериците си и демонстрира пред съучениците как ходи без тях.

Правят му първата операция, когато е едва на 7 дни

Сега е на 7 години, но преживява първата си хирургическа интервенция, когато е едва на 7 дни. Роден е със здравословни проблеми – заради спина бифида се наложи най-напред да му оперират кръста, а на 20-я ден от му сложиха клапа на главата, защото има и хидроцефалия, разказа майката Мария Стоянова.

Семейството преживява тежки дни

Когато идва време да проходи, родителите забелязват, че малчуганът криви крачетата си и отново тръгват да търсят помощ. В други клиники му правят 2 операции на крайниците, но резултатът е лош, детето няма никакво подобрение. Семейството преживява тежки моменти, но не се отказва и продължава да обикаля лечебни заведения и кабинети с години, за да намери спасение за малкия Иван. Вместо това обаче получава нов удар - 3-ма лекари от различни лечебни заведения казват на майката, че детето няма да проходи.

Не се занимавайте повече, спрете да се борите и най-скъпите ортези да купите, каквито и операции да направите на детето, няма да има подобрение, категорични са те.

Тогава съдбата ни подаде ръка, разказа Мария. Нейна позната, чийто син е лекуван в болница „Медлайн“, подобрил се е значително и дори е участвал в „България търси талант“, я насочва към д-р Янаки Янакиев, началник на Ортопедията в „Медлайн“. Потърсете го, той ще ви помогне, препоръчва тя.

Още на първия преглед известният лекар успокоява семейството и го уверява, че 5-годишният Иван ще се оправи и ще ходи. Направени са 2 операции на лявото краче и една на дясното. След интервенциите семейството се връща в София и провежда 10-дневна рехабилитация. Когато приключва, медиците им подаряват патерици с надеждата малчуганът да си помага, когато се опитва да изправи.

 

Чудото стана! Вкъщи той не само се изправи на крака, започна да ходи, а вече и без патерици. Посещава училище и е ученик във втори клас. Това огромно постижение го дължим на д-р Янакиев,

щастлива е майката. Тя продължава да прави масажи на детето си и да изпълнява специалната гимнастика в дома си.

 

Когато Мария говори за болница „Медлайн“, се изпълва с топли чувства на признателност. За нея престоят там е свързан с хубави спомени и с положителни емоции. Докато е пациент, Иван е обгрижван внимателно от целия персонал. Дори посреща 2 пъти рождения си ден в ортопедията. Тъй като е общителен, се запознава с всички доктори и ги представя на майка си.

Броят на операциите е само суха статистика, всеки пациент има своя история

Д-р Янакиев вече не си спомня на колко деца с церебрална парализа или с други заболявания е помогнал да проходят. За него това е суха статистика, според която отделението в „Медлайн“ работи от 11 г., всяка година той и екипът му правят между 1300 и 1500 операции, като по-голямата част от тях са на деца. Към родителите има изискване - да не забравят за контролните прегледи. Когато имат материални затруднения, помага на пациенти си и им подарява, когато са необходими импланти,
които не се покриват от НЗОК. Предприема тези стъпки, за да не се чувстват родителите финансово притиснати и да не спират терапията на децата.

Успехите с лечението на ДЦП при нас не се дължат на тайни оперативни намеси, казва той.

Това са стандартни техники, които се изпълняват в нашата страна и в чужбина, а всеки подготвен ортопед е запознат с тях. Добрите резултати идват от създадения алгоритъм на базата на големия опит, който се състои в определена последователност на оперативните процедури и провежданата рехабилитация. Когато се спазва този ред във
времето и действията, успехът в лечението е гарантиран, категоричен е д-р Янакиев. Според него това усилие се налага да извършат не само медиците, но и родителите, като осигурят за болните си деца грижи и време, а за да се случи това те трябва да се освободят от социалните си ангажименти.

За жалост някои пациенти прекъсват лечението си и така го опорочават

За съжаление има случаи, когато лечението се прекъсва по различни причини от семейството – летни отпуски, пътувания в чужбина, ремонти на жилище, карантина и т.н. Така се нарушава алгоритъмът на терапевтичния процес, а резултатите се опорочават. „В много случаи прекъсването дори налага повтаряне на извършените операции, посочи началникът на Ортопедията. - Трябва да кажем обаче, че болшинството от нашите пациенти и техните родители са изключително старателни и упорити. Затова имаме толкова впечатляващи резултати в борбата с коварната болест.“

Коментари