Публикация

Запушване на маточните тръби и забременяване

Запушване на маточните тръби и забременяване

Близо от 25-35% от неуспешните опити за забременяване се дължат на частично или напълно запушване на едната или двете маточни тръби. В много случаи жената не знае за този проблем, който може да бъде породен от ендометриоза, тазово-възпалителна болест или друг тип инфекции (като гонорея или хламидия), операции или травми.

Начините да установим дали тръбите са проходими са чрез:


✔️ цветна снимка (хистеросалпингография) – ренгеново изследване, с помощта на което чрез контрастно вещество се визуализират маточната кухина и фалопиевите тръби, за да се оцени тяхното състояние.
✔️лапароскопия – минимално инвазивен диагностичен или оперативен метод, при който под обща анестезия се прави малък разрез в областта на пъпа и чрез лапароскоп се оглеждат всички органи в коремната кухина, включително маточните тръби.

Ако се установи запушване на маточните тръби, има различни варианти за справяне с него:
✔️ инвитро процедура – така „заобикаляме“ запушването и извършваме оплождането (което иначе се случва в тръбите) в лабораторни условия.
✔️ хирургична интервенция
✔️ цветна снимка – понякога, ако срастванията са минимални, още при самата цветна снимка можем да ги отблокираме.

 

Така че, мили дами, ако това е проблемът при вас, можем бързо и лесно да го диагностицираме и да ви помогнем да се сдобиете с желаното бебе.

Коментари