Публикация

Проф. Доброслав Кюркчиев: Имунната система не трябва да е силна, а балансирана

Проф. Доброслав Кюркчиев: Имунната система не трябва да е силна, а балансирана

Много преди този вирус SARS Cov-2 е описано, че всяка вирусна инфекция има своя виропатичен ефект и своя имунопатичен ефект – негативните последствия на организма вследствие на свръхреакцията на имунната система.


Това коментира проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, пред БНР във връзка с клиничния имунитет и защо прекалено стимулираната имунна система с добавки и лекарства може да е опасна при Covid-19.

Не е ясно при кои хора ще се прояви това, но опитите за предварително изкуствено повишаване на имунитета чрез имуностимуланти, с идеята да не те хване вирусът, са идеална предпоставка това да стане, по мое мнение, подчерта имунологът.

Според него

безконтролното вземане на имуностимуланти не е безобидно

„Това сочи цялостният ми опит. Това е опасно. Имунната система не трябва да е силна, тя трябва да е балансирана и добре регулирана, имуностимулантите също трябва да се дават под лекарско наблюдение – те си имат показания“, категоричен е проф. Кюркчиев.


Такова е положението с приемането на витамините – те също не може да се вземат без необходимост от тях. Това се отнася и за витамин С.


„Витамин D се препоръчва да има добри нива, защото той има регулаторни функции на бурната реакция на имунната система – като тази цитокинова буря“, каза още специалистът.


По думите му

пациентите с автоимунни заболявания не са по-уязвима група от останалите към коронавируса

"Може би към края на лятото на следваща година ще има ваксина срещу коронавируса. Засега данните сочат, че той не е склонен да мутира.

Около 4 на сто от хората в световен мащаб прекарват тежко коронавируса

Това не се променя от началото на пандемията досега.

 

Възрастните хора е добре да си поставят противогрипна ваксина", посъветва специалистът.

От времето на заразяване - дали едновременно или последователно с грип и с коронавирус, ще зависи колко тежко ще протече заболяването на пациента - коментира още проф. Кюркчиев.

 

Коментари

Какво означава балансирана имунна система и как се оценява ?