Публикация

Простудата – честа причина за възпаление на раменната става

Простудата – честа причина за възпаление на раменната става

Често в моя кабинет идват пациенти със силни болки в рамото и много затруднено и ограничено движение на ръката. Става въпрос за хумероскапуларен периартрит, което представлява възпаление на сухожилията или на ставната капсула, на една бурса, чиято функция е да изпуска смазваща течност на сухожилията – така че да създава по-благоприятна среда за движението им.

 

 

Това споделя ортопедът д-р Станимир Наков.

 

 

 

Какви са причините

 

Д-р Наков пояснява, че при периартрит на раменната става е възможно причината да е възпаление на канала на едно сухожилие на бицепс брахии, може да бъде възпаление на сухожилията, минаващи по предната стена на ставната капсула, както и възпаление на самата ставна капсула. Всички тези фактори могат да доведат до проблем с движението на ръката в раменната става.

 


Най-често до това се стига, когато ръката се натовари с прекомерно физическо усилие върху раменната става, особено в нефизиологично, нестабилно за ръката положение - неслучайно голяма част от пациентите с такива оплаквания са шпакловчици, бояджии и т.н.

 

Защото раменната става не е достатъчно защитена. Примерно за сравнение тазобедрената става е обградена от три страни с кост, докато раменната става представлява едно гладко пространство, на което е „монтирана“ главата на раменната кост. И на практика защитата на тази става се осъществява от меки тъкани – лигаменти, ставна капсула, сухожилия, изтъкна ортопедът.

 

Простудата също може да доведе до силни болки в рамото

 

тогава възпалението възниква заради нарушеното кръвообращение в околните тъкани.

 


Особено много страдат шофьорите, които карат на отворен прозорец,
и съвсем обяснимо те най-често идват с болки в лявото рамо и дори по цялата ръка. Проблеми създават и климатиците в топлото време, като там нещата се усложняват още повече, тъй като обикновено има и болки във врата, мускулите на раменния пояс. Възниква т. нар. синдром рамо-ръка.

 


„Разбира се, причината за периартрита може да е травматична – примерно при падане с опора на ръката, респективно на раменната става, също може да се стигне до възпаление на ставата, до това, което наричаме синдром на ротаторния маншон и възпаление на същите мускули, за които вече споменах“, каза още д-р Наков.

 


При поява на болка в рамото и затруднена подвижност на ръката е добре да се реагира възможно най-бързо.

 

Какво да се предприеме

 

„Веднага мястото да започне да се маже със специални гелове, унгвенти, препоръчвам срещу болката да се приема и ибупрофен. Успоредно с болкоуспокояващия ефект той гарантира и добро противовъзпалително действие. Така че при възпаление на раменната става и структурите около нея това би трябвало да е първата реакция“, посочи опитният ортопед.

 


Оплакванията са много сходни и когато е налице ошипяване, артроза на раменната става.

 


Ако в рамките на 5 дни болката не отзвучи, тогава е подходящо физиотерапевтично лечение по предписание на специалист, то трае обикновено около 7 дни.

 


„Когато и това не помага, пациентът може да опита и с иглотерапия, като лечението става в рамките на индивидуално подготвена стратегия и включва и други методи като акупунктура, лазер и т.н. Моят много дълъг опит в това отношение показва добри резултати“, допълни д-р Станимир Наков.

Коментари