Публикация

Ангелите, които спасяват животи: Отбелязваме Международния ден на анестезиолога!

Ангелите, които спасяват животи: Отбелязваме Международния ден на анестезиолога!

Днес, 16 октомври, отбелязваме Международния ден на анестезиолога и в тази връзка бил искал да поздравя всички колеги, които не само в условията на COVID-епидемията, а винаги са били на първа линия, заяви член-кореспондент проф. д-р Николай Петров, д.м.н., ръководител на КАИЛ на ВМА и председател на Българското дружество по анестезиология и интензивно лечение.

Анестезиолозите-реаниматори са хората, които спасяват животи!

Те дават шанс на пациентите да преживеят тежки и големи оперативни интервенции, да преживеят катастрофи, политравми, отравяния, удавяния. Те са тази част от лекарската гилдия, която е най-близо до земята - в смисъл да стоят здраво стъпили на краката си и често да си сверяват часовниците по отношение на ценностите в нашия живот, подчерта още специалистът.

Тази година Световната федерация на дружествата по анестезиология лансира като тема, като слоган,

 

достъпа до безопасна анестезия

 

тъй като, по последни данни, около 5 милиарда от населението на Земята няма достъп до безопасна анестезия.


"Естествено, че на фона на празника, който ще отбележим пътьом, натоварени с много работа, трябва да си дадем сметка отново, че на нашите плещи се стоварва поредното много голямо изпитание. И то е свързано с това, че наред с ежедневната работа, която така или иначе, сме призвани да вършим,

в момента масово се заделят екипи, които да лекуват специфично болни

а именно пациенти с COVID-инфекция, които са с нарушени жизнени функции. По тази причина, на практика се поддържат по две реанимации, по две интензивни клиники. Не само при нас във ВМА, а и във всички големи болници, има екипи, ангажирани със спешност, екипи, ангажирани с интензивните клиники и екипи, ангажирали с другите интензивни COVID-отделения. Към тях трябва да добавим и екипите, които да осъществяват анестезиите при спешните и плановите операции. Т.е. ние в момента трябва да тъчем на повече от три стана с този състав, който представляваме в момента, и с тези сили, които имаме в момента", отбеляза проф. Петров.


"Моят апел към колегите е да проявят сили, воля, разум, за да можем за пореден път да покажем колко сме нужни на обществото, на нашите близки, на нашите приятели, защото няма по-добра оценка от това да бъдеш полезен и хората да разберат това", допълни председателят на Българското дружество по анестезиология и интензивно лечение.

Коментари