Публикация

Преди грипния сезон използвайте противовирусни средства за профилактика

Преди грипния сезон използвайте противовирусни средства за профилактика

Всяка есен ставаме свидетели на сериозна грипна епидемия. Клиничната картина на това заболяване е типична и лесно може да бъде разпозната. Обикновено пациентът може да посочи с точност времето, когато не се е почувствал добре. Основните симптоми на грипа са:

  • Отпадналост;
  • Суха кашлица;
  • Висока температура;
  • Главоболие;
  • Болки в мускулите;

Леченото на грипа става с определени противовирусни препарати. Известният вирусолог акад. Ангел Гълъбов напомня, че не бива да се започва с антибиотик, защото той не оказва никакво въздействие. Антибиотици се използват  само при случаите, когато белодробната инфекция премине в бактериална.

 

Едно от доказаните

средства за лечение на грипа от тип А,

който обичайно навестява България всяка есен, са противовирусните препарати, съдържащи римантадин хидрохлорид. Приложението им започва по лекарско предписание, като е добре това да стане максимално бързо – още на първия или втория ден от заболяването.

 

Римантадинът е подходящ и за

профилактика по време на грипния сезон.

Особено, когато в работната среда или в семейството има случаи на грип. Препоръчва се за профилактика и при рисковите групи, при които симптомите са най-тежки. Това са хората с хронични заболявания, като диабет и сърдечно-съдови. Доза, за да се предпазят, е една таблетка дневно в продължение на един месец.

 

Самото лечение на грипа протича по указана от лекарите схема. Добре е към терапията да се добавят и някои

симптоматични средства,

които да се справят с болките и кашлицата. Акад. Гълъбов препоръчва употребата на антиоксидант (витамин Е100) и имуностимулатор.

 

Римантадинът е подходящ за употреба при деца над 7 години, но не се препоръчва при бременни жени.

Коментари