Публикация

Защо температурата не трябва да се сваля бързо

Защо температурата не трябва да се сваля бързо

Много хора възприемат високата температура като проблем, защото им пречи да извършват нормално всекидневните си дейности. А всъщност тя е нещо полезно, защото е един от начините, по които нашата имунна система се опитва да се бори с инфекцията. Повечето вируси и болестни причинители не могат да оцелеят при високи градуси. Ако се повиши твърде много обаче, това може да доведе до усложнения като фебрилен гърч.

 

 

За повишена температура се смята тази, която е над нормалните стойности от 36-37 градусa.

 

Сама по себе си тя не е болест, а симптом на заболяване

Температурата обикновено се свързва с физически дискомфорт и повечето хора се чувстват по-добре, когато приемат медикаменти срещу нея (ибупрофен, парацетамол). Нуждата от прилагането на температуропонижаващи средства (антипиретици) зависи от възрастта, общото състояние на човек, както и от основния причинител.

 

Нормалната телесна температура варира в зависимост от много фактори, включително физическа активност, прием на храни, сън, време на денонощието. Обикновено най-високите стойности се измерват около 18:00 часа, а най-ниските - около 03:00 часа.

 


Лекарите казват, че докато температурата е ниска, няма нужда да я сваляме - вероятно тя помага да се неутрализира бактерията или вируса, които причиняват инфекцията. Когато достигне или превиши 38 градуса по Целзий, тя вече не е лека и трябва да се проверява често.

 

Симптоми

Температурата може да се измерва в устата, ректума (ануса), подмишницата или вътре в ухото.


Когато някой има температура, обикновено са налице следните признаци:

  • втрисане;
  • липса на апетит;
  • дехидратация – предотвратимо състояние, ако пациентът приема много течности;
  • депресия;
  • хипералгезия – повишена чувствителност към болка;
  • отпадналост;
  • проблеми с концентрацията;
  • сънливост;
  • изпотяване.

 

Ако температурата е висока, у пациента може да се наблюдава раздразнителност, объркване, замаяност, както и да възникнат гърчове.

 

Фебрилен (температурен) гърч при децата

Повишената температура на тялото е провокиращ фактор за гърчове. Повечето от тях не са сериозни и могат да бъдат в резултат от инфекция на ушите, гастроентерит или настинка. По-рядко те могат да бъдат причинени от менингит, бъбречна инфекция или пневмония.

 

Фебрилен гърч

 

Фебрилни гърчове най-често получават децата на възраст от 6 месеца до 6 години, срещат се повече при момчетата, отколкото при момичетата.
Те се появяват, защото температурата на тялото се повишава твърде бързо, а не защото е продължила дълго време.


„Обикновено родителите се стряскат от заболявания, започващи с висок фебрилитет. Всички са чували за фебрилни гърчове и знаят, че високата температура е потенциално опасна за отключване на такъв, особено ако вече са имали един. Кара ги да се притесняват, че може да настъпи отново.
Това особено важи за семейства, в които някой от родителите е получавал такива гърчове в детството си. Притеснения възникват и когато има придружаващо главоболие, повръщане“, пояснява д-р Невяна Беличева, педиатър в ДКЦ „Вита“.

 

Има два вида температурни гърчове:

  1. Обикновен фебрилен гърч - той е с кратка продължителност - обикновено до 5 минути, в много редки случаи трае до 15 минути. Не се повтаря в рамките на едно денонощие. При него тялото може да се разтресе или да се извие като дъга, движенията нa ръцете са неконтролируеми. Губи се съзнание (но очите остават отворени). Дишането може да стане бавно и шумно, дори да спре за кратко. Възможно е детето да повърне.
  2. Усложнен фебрилен гърч – той е по-продължителен, повтаря се повече от веднъж в рамките на 24 часа. Не засяга цялото тяло, а само част от него. 

 

Добре е детето, което е имало температурен гърч, да бъде видяно от медицински специалист. Температурата може да се контролира с антипиретици. Ако е необходимо, може да се предпише медикаменти срещу гърчовете (антиконвулсанти).

 

Причини за повишаване на телесната температура

Температурата може да бъде причинена от редица фактори:

Причини за високата температура

  • Ревматоиден артрит;
  • Някои лекарства;
  • Прекомерно излагане на слънце (слънчево изгаряне);
  • Топлинен удар - може да бъде причинен или от излагане на високи температури, или от продължително физическо натоварване;
  • Дехидратация;
  • Силикоза - вид белодробно заболяване, причинено от дългосрочно излагане на силициев диоксид;
  • Злоупотреба с амфетамини;
  • Злоупотреба с алкохол.

 

Диагностициране

Важно е температурата да се измерва, когато човек е в покой, защото физическата активност може да го затопли.

 

Казва се, че човек има температура, ако:

  • в устата тя е над 37,7 градуса;
  • в ректума (ануса) е над 37,5-38,3 градуса;
  • подмишницата или вътре в ухото е над 37,2 градуса.

Тъй като температурата е симптом, а не болест, когато лекарят потвърди, че тя е повишена, могат да бъдат препоръчани някои диагностични тестове. В зависимост от това какви други признаци и симптоми съществуват, пациентът може да бъде насочен към кръвни изследвания, тестове на урината и други.

 

Висока температура - лечение

 

Лечение

Температурата, както и кашлицата, е защитна реакция.

В никакъв случай целта не е да се потисне. Това е начин организмът да се бори със заболяването. Особено при вирусните инфекции не е необходимо да се мъчиш непременно бързо да понижиш високата температура до нормални стойности. Това е груба грешка. Добре е температурата да спадне с един градус за един час, пояснява д-р Маргарита Шаркова, педиатър.

 

Тя препоръчва детето да се поразсъблече и да се охлади, да му се предлагат повече течности. Според нея с антипиретиците не бива да се бърза. Изключение има за децата, които са правили фебрилни гърчове.

 

„По принцип родителите се страхуват, че много високата температура може да предизвика гърч. Същото е обаче и ако от 40 градуса се свали на 37 – защото съдовете много бързо се свиват. Родителите очакват, че като дадат един път лекарство за температура, заболяването ще приключи. Няма как да стане“, категорична е д-р Шаркова.

Антипиретик да се дава чак при 38,5 градуса, по възможност еднокомпонентно лечение. И ако има нужда - след преглед и консултация с педиатъра – да се включват и други препарати, допълва педиатърът.

Температура при децата

 

Д-р Шаркова препоръчва и изпитаното средство при висока температура – обтриване на тялото с хладка вода. Студени кърпи се слагат под мишниците, в ингвиналните гънки.

Ако температурата е причинена от бактериална инфекция, лекарят може да предпише антибиотик. Ако се дължи на вирусна инфекция, антипиретиците могат да се използват за облекчаване на неприятните симптоми.

 


Топлинен удар - нестероидните противовъзпалителни средства няма да бъдат ефективни, ако температурата на човека е причинена от горещо време или продължително физическо натоварване. Пациентът трябва да бъде поставен на хладно място. Ако той е в безсъзнание или дезориентиран, незабавно трябва да бъде лекуван от специалист.

 

Случаи, в които лекарите не изписват антипиретик

„При най-малките не е препоръчително прилагането на каквито и да е медикаменти за повлияване на температурата, особено когато децата са под 5 кг. На второ място това е наличието на анамнеза за изявена в миналото непоносимост към някой медикамент. На трето място това са деца с бронхиална астма“, пояснява д-р Невяна Беличева.

 

 


Източниците са статии на лекари в CredoWeb и Medical News Today.

 

Коментари