Публикация

Д-р Райкова разкрива пред Мисис Бургас изследванията за женско здраве и красота

Д-р Райкова разкрива пред Мисис Бургас изследванията за женско здраве и красота

Фитнес треньорът  и диетолог София Мазуренко, която стана най-красивата омъжена жена на Бургас за 2020 година, разкрива в своя Youtube канал как половите хормони и щитовидната жлеза влияят на женското здраве и красота. Нежната София гостува в Медицинска лаборатория „ЛИНА”, където разговаря с д-р Марта Райкова. Освен специалист по клинична лаборатория, д-р Райкова е един от малкото действащи клинични имунолози в град Бургас.

 

„Главната цел на това видео е да накара хората да разберат, че винаги е по-лесно да предотвратят болестта, да ѝ обърнат внимание в началото на проявлението ѝ и да я лекуват в ранен стадий, отколкото да чакат, да отлагат прегледи, изследвания и след това да се лекуват с години, а може дори да стигнат и до неизлечимо състояние”, обяснява собственичката на студио „София”.

 

Според  д-р Райкова  профилактичните изследвания трябва да се извършват два пъти в годината и да включват: пълна кръвна картина, биохимия -  изследвания, свързани с функцията на сърцето, черния дроб и бъбреците, Витамин D, витамин B12 и фолиева киселина.

 

„Те са изключително важни, за да може организмът да функционира пълноценно. Според мен е необходимо  на всеки 6 месеца да се изследва и хормонът TSH, като показател за функцията на щитовидната жлеза, защото той се включва в редица процеси и в обмяната на веществата. Много често нарушаването във функцията на TSH протича безсимптомно, доста коварно, и чак след 10 години се появяват симптоми, като един от тях може да е проблем със забременяването”, заявява д-р Райкова.

 

Нарушенията в менструалния цикъл, неуспешни опити за забременяване, спонтанни аборти или предменопауза са показания за проследяването на нивата на половите хормони.

 

„Много жени казват: „Нищо ми няма, но пълнея”. Това е симптом, че е настъпило патологично нарушение в организма и трябва да се установи какво е. Може да се случи и обратното – отслабване без видима причина. Други симптоми, които да не пренебрегваме, са сутрешна подпухналост и капене на косата, от което се оплакват много жени, честа умора или безсъние. Това са алармиращи признаци, които означават, че трябва да потърсим лекарска помощ и да направим изследвания”, обяснява специалистът.

 

Д-р Райкова споделя и кои са хормоните, имащи пряка връзка с менструалния цикъл, овулацията и протичането на бременността.

„Прогестеронът, естрогенът, фоликулостимулиращият хормон (FSH) и  лутеинизиращият  хормон имат отношение към регулирането на менструалния цикъл и овулацията. Те влияят  на износването на плода и правилното протичане на бременносттa”, заявява д-р Райкова.

 

Високите нива на пролактин водят до липса на овулация и оттам жените или имат нарушение в менструалния цикъл или не могат да забременеят. Той се покачва в резултат на някакъв патологичен процес или заради стрес.

 

Половите хормони се изследват в точно определени дни, защото  тяхното ниво не е постоянно и търпи промени. Прогестеронът се изследва на 21-ия ден, като се отброява от първия ден на последната менструация.  А фоликулостимулиращият хормон, лутеинизиращият  хормон и естрогенът от 3-ти до 5-и ден на менструалния цикъл.

 

„Моят съвет е освен Витамин D,  витамините от група B и фолиева киселина, които имат отношение към развитието на плода, бъдещите майки да правят и TORCH скрининг. Медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага този комплекс от изследвания, който включва  токсоплазмоза, рубеола, цитомегаловирус и херпес вирус симплекс. Препоръчително е да се извършва преди  забременяване, защото понякога се установява активна инфекция и жената трябва да  изчака тя да премине”, казва д-р Райкова.

 

Тя  е категорична, че за да бъдат пациентите спокойни, е необходимо да се изследват  в сертифицирани лаборатории, каквато е  „ЛИНА”. Тя има сертификати за външен и вътрешен качествен контрол.

 

Мисис Бургас 2020 София Мазуренко лично разгледа лаборатория „ЛИНА” и направи изследванията, които са важни за женското здраве и красота.

Коментари