Публикация

Честит 19 октомври – Ден на българския лекар!

Честит 19 октомври – Ден на българския лекар!

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,


За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по повод нашия професионален празник – Деня на българския лекар – 19 октомври.

Днес почитаме паметта на Св. Йоан Рилски – Чудотворец, посветил себе си на хората, изцелявал ги от недъзи и по тази причина наречен „небесен закрилник“ на народа ни, избран за покровител на българските лекари.

Да помагаш на нуждаещия се, да си съпричастен към страданието му, да побеждаваш болката, да даряваш и спасяваш е мисия

Медицината не е образование, което трябва да се завърши, за да се придобие специалност, тя е дълг и начин на живот.

 

Ето защо вярвам, че всички ние, положилите Хипократовата клетва, сме го направили с ясното съзнание, че се отдаваме на грижите за здравето на хората, въпреки несгодите, с които се сблъскваме. Единственият начин да станеш добър лекар, е чрез много работа. Но дългият път до това, си струва да бъде извървян, защото няма по-благородна мисия от тази, определена още преди столетия от холандския лекар Ван Тулп – „Светейки за другите, изгарям“.

Днес е празник, но не ни се празнува

Тази година заради пандемията цялото лекарско съсловие и цялото общество беше белязано от тежки загуби. Заради COVID-19 България загуби тринадесет от своите лекари. Това са д-р Юлиан Стаматов, д-р Нели Пандова, д-р Борислав Иванов, д-р Илияна Тодорова-Иванова, д-р Димитринка Ралева, д-р Ивелин Марков, д-р Муса Вакльов, д-р Емил Вакльов, д-р Марин Маринов, д-р Милан Първанов, д-р Асен Сенков, д-р Петранка Лишковска, д-р Георги Хубчев.

 

Тези колеги си отидоха, изпълнявайки своя морален и професионален дълг и оставиха на нас да продължим тяхната мисия!

Скъпи колеги,


Искам да Ви благодаря, за това, че продължавате да „светите“, че продължавате да работите упорито, да Ви благодаря за това, че сте избрали за своя професия призванието да се грижите за живота и здравето на хората.


Вярвам, че хората оценяват положените усилия и занапред, всички ние, ще виждаме в очите им повече благодарност за стореното добро и съпричастност.

Скъпи приятели,
Пожелавам Ви здраве, сила, лични и професионални успехи! Не спирайте да дарявате надежда на онези, които имат нужда от нея. Нека търпението и обичта към хората никога да не ни напускат. И дано са изпълнени дните ни с повече вяра, благодарност, удовлетворение и радост!

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


С уважение,
Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЛС

Коментари