Публикация

Колко дълго се взема пробиотик при лечение с антибиотик?

Колко дълго се взема пробиотик при лечение с антибиотик?

Пробиотиците са полезни бактерии, които помагат по различни начини за нашето здраве. Важни са не само за локалния комфорт в червата, а и за справянето на организма с инфекции, токсини, при които черният дроб и общият имунитет играят важна роля.

 

За пробиотиците се говори доста през последни 20-30 години. Историята обаче започва преди повече от век, когато през 1905 г. българският лекар д-р Стамен Григоров открива бактерията  Lactobacillus. По-късно руският учен и нобелов лауреат проф. Иля Мечников доразвива проучването, като намира зависимост между бактерията и дълголетието на българите. Именно той дава известното по цял свят пълно наименование Lactobacillus bulgaricus.  

 

В превод терминът Pro-Biotic означава „За живота“. В човешкия организъм има повече от 400 различни бактерии (основно в тънките и дебелите черва), които осигуряват неговото нормално функциониране и помагат да се защитава сам от неблагоприятни фактори.

 

 

Важно е да се отбележи, че

 

пробиотиците въздействат не само на стомашно-чревния тракт, но имат отношение и към общия имунитет

 

Когато, в резултат на различни процеси, полезните бактерии започнат да намаляват, се нарушават редица функции в организма.

 

Именно с пробиотиците можем да възстановим баланса, тъй като:  

 

  • Повишават имунния отговор;
  • Повлияват локалния имунитет;
  • Имат хепатопротективен и антиоксидантен ефект;
  • Произвеждат антимикробни субстанции;
  • Влияят благоприятно върху стомашно-чревния тракт.

 

В кои случаи се препоръчва пробиотик?

 

По време на антибиотичната терапия се нарушава нормалната чревна флора, а понякога се стига до диария или общ стомашно-чревен дискомфорт. Лекарите препоръчват обикновено допълнителен прием на пробиотик. Специалистите съветват да има пауза от два часа между приема на двата медикамента. Добре е пробиотичният курс да продължи поне две седмици след спиране на антибиотика.

 

Пробиотиците имат съществена роля и в комплексното лечение на чревните инфекции, за които характерни са диариен синдром и повръщане. Много често инфекциите, които засягат стомашно-чревния тракт, са съпроводени с висока температура, а организмът се дехидратира. Затова основното и първо нещо в лечението е възстановяване на водния баланс в тялото, приемът на достатъчно количество течности и спазването на диетичен режим.

 

Подпомагането на имунитета с пробиотици е от голямо значение и при пациенти на химио- или лъчетерапия, при които е възможен страничен ефект с диариен синдром.

Качественият пробиотик се определя според вида, броя и жизнеността на полезните щамове

– необходимо е да бъдат минимум 1 млрд. клетки.  Лакто 4 Форс принадлежи към нова генерация мощна пробиотична защита. Той е създаден по модерна висококачествена технология State of the Art.

 

 

Всяка капсула съдържа по 4 млрд. лактобацили:

 

  • Lactobacillus acidophilus;
  • Lactobacillus rhamnosus;
  • Lactobacillus bulgaricus;
  • Streptococcus thermophilus.

Лакто 4 Форс подсилва имунитета, подходящ е по време на антибиотична терапия,  възстановява и нормализира чревната микрофлора при настъпила дисбактериоза.

Коментари