Публикация

Доц. Александър Оскар е „Лекар на годината 2020“

Доц. Александър Оскар е „Лекар на годината 2020“

На 19 октомври - Деня на българския лекар, Българският лекарски съюз връчи престижните награди на медицинската гилдия за 2020 г.

Тази година съсловната организация създаде специална категория

и отличи заслужили лекари и лечебни заведения от цялата страна за „Борба с пандемията - Ковид 19“. Те са:

  1. Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н.;
  2. Доц. д-р Ангел Кунчев, д.м.;
  3. Проф. д-р Тодор Кантарджиев, д.м.н.;
  4. Д-р Александър Симидчиев;
  5. Д-р Дончо Дончев;
  6. Д-р Сибила Маринова;
  7. Доц. д-р Диана Радкова, д.м.;
  8. Проф. д-р Радка Аргирова, д.м.н.;
  9. Полк. доц. д-р Георги Попов, д.м.;
  10. Доц. д-р Стефан Узунов;
  11. Д-р Мария Пишмишева;
  12. Военномедицинска академия;
  13. УМБАЛ „Александровска“;
  14. УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“;
  15. МБАЛ - Хасково.

В категорията „Борба с пандемията - Ковид 19“ бяха изпратени номинации от цялата страна. Журито определи наградените, като се придържаше към предварителния регламент да се гласува от вече подадените номинации.


В началото на церемонията всички присъстващи сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на лекарите, които не успяха да се преборят с коварната болест, но изпълняваха докрай своя професионален и морален дълг. Те получиха посмъртни отличия.

Званието „Лекар на годината 2020“ получи доц. Александър Оскар

Носителят на тазгодишната награда има две специалности - офталмология и неврология, началник е Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“, ръководител на Катедрата по офталмология към МУ – София. Той е сред малкото специалисти в България, занимаващи се с ретинопатия при недоносени деца и приложението на лазер-терапия за лечение на усложненията.

 

Лекар на годината

 

Тазгодишният носител на Приза „Лекар на годината“ е председател на Организацията на евреите в България „Шалом“ и секретар на Българското дружество по офталмология. Той е в основата на инициативата „Направи Добро“, в рамките на която през последните 7 години са прегледани безплатно над 30 000 деца, а повече от 1000 са очилата, които са дарени на тях. През последните две години той организира безплатни прегледи и за над 3000 възрастни пациенти, голяма част от които са настанени в Домове за социално подпомагане. Доц. Оскар е в основата и на съвместната инициатива „Заедно ще се справим“ между БЛС и Българското дружество по офталмология. С логистиката и организацията, с набирането на доброволци се ангажира лично доц. Оскар и благодарение на неговите усилия и огромно желание бяха подпомогнати близо 500 семейства на медици и техните близки под карантина от цялата страна.


Доц. Александър Оскар благодари за наградата и напомни, че съсловната организация е в основата на спасяването на българските евреи, сред които неговите баба и дядо. Д-р Оскар каза, че наградата за него е отговорност като лекар, за да не забравя задълженията си към пациентите, както и отговорността към обществото.

 

В категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“ отличия получиха:

Д-р Стоян Борисов, главен секретар на БЛС, връчи наградите за „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“. Отличените са:

В категорията „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ наградите отидоха за:


В категорията „Ти си нашето бъдеще“ отличията връчи зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски. За млади медицински надежди на България награди получиха д-р Димитър Цачев и д-р Станислав Коцев.


Церемонията „Лекар на годината 2020“ беше открита от председателят на БЛС. Д-р Иван Маджаров заяви, че в тази напрегната година всички имат нуждата поне за малко да се отдалечат от огромното натоварване, на което са подложени от ежедневната битка с коварната болест.

Имаме нужда да се порадваме на заслуженото признание, защото няма по-благородна мисия от тази, определена още преди столетия от холандския лекар Ван Тулп – „Светейки за другите, изгарям, каза д-р Маджаров.

Той напомни, че трябва всички да спазват епидемичните мерки и правилата за дезинфекция, дистанция и лична хигиена.

 

Той благодаря на цялата лекарска гилдия, затова, че „продължавате да „светите“, че продължавате да работите упорито“ и припомни, че

лекарите заслужава уважението на обществото

и пожела на всички наградени още дълги години да се чувстват удовлетворени.


Сред официалните гости на събитието бяха доц. Диана Ковачева - омбудсман на България, Светлана Йорданова - зам.-министър на здравеопазването, Йорданка Фандъкова - кмет на София. На церемонията присъстваха и представители на сдруженията на общински, частни, областни и университетски болници, на академичната общност, стоматолози, фармацевти, пациентски организации, БЧК, както и още много партньори и приятели на лекарския съюз. Виолета Манчева, водеща на новините по Bulgaria ON AIR, с много чар и усмивка води церемонията „Лекар на годината 2020“.

Коментари

Как би защитил коментара си Д-р Оскар, че наградата за него е отговорност като лекар, за да не забравя задълженията си към пациентите, както и отговорността към обществото.
Интересно ми е как интерпретира последните две!

"задълженията си към пациентите, както и отговорността към обществото."
Той е член на Експертния съвет по медицинска специалност „Очни болести“ Който отказа на пациент със сериозни увреждания на Оптичната система на своето единствено виждащо око, осигуряването на медицинската дейност Wavefront Аберометрия, която е единствената, която е в състояние да представи неговия зрителен проблем пред медицинските лица, заедно с всички подробности по въпроса. Поради което Генералния директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" проф. Росен Коларов не потвърди нуждата от тази медицинска дейност,  да бъде осигурена от Министерство на Здравеопазването в полза на всички нуждаещи се здравно осигурени лица от страна на НЗОК!
Поради което те остават в неведение о отношение на своя здравен статус - Без диагностика! И Без реална оценка на степента увреждания, които Разкъсната рана върху склерата на техния зрителен орган е причинила!

Ашколсун на Доктора!
Голям Доктор на Годината!
Но какво може да се каже  за един Лекарски съюз, чийто Комисия по професионална етика, не пожела да изрази становище по отношение на циничното отношение на специалистите от специалност Очни болести към същия този индивид с такива тежки специфични увреждания, въпреки специално изразеното искане на Министерство но Здравеопазването до стори това! 
Но явно какви са хората от тази лекарска гилдия!