Публикация

Доц. Александър Оскар е „Лекар на годината 2020“

Доц. Александър Оскар е „Лекар на годината 2020“

На 19 октомври - Деня на българския лекар, Българският лекарски съюз връчи престижните награди на медицинската гилдия за 2020 г.

Тази година съсловната организация създаде специална категория

и отличи заслужили лекари и лечебни заведения от цялата страна за „Борба с пандемията - Ковид 19“. Те са:

 1. Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н.;
 2. Доц. д-р Ангел Кунчев, д.м.;
 3. Проф. д-р Тодор Кантарджиев, д.м.н.;
 4. Д-р Александър Симидчиев;
 5. Д-р Дончо Дончев;
 6. Д-р Сибила Маринова;
 7. Доц. д-р Диана Радкова, д.м.;
 8. Проф. д-р Радка Аргирова, д.м.н.;
 9. Полк. доц. д-р Георги Попов, д.м.;
 10. Доц. д-р Стефан Узунов;
 11. Д-р Мария Пишмишева;
 12. Военномедицинска академия;
 13. УМБАЛ „Александровска“;
 14. УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“;
 15. МБАЛ - Хасково.

В категорията „Борба с пандемията - Ковид 19“ бяха изпратени номинации от цялата страна. Журито определи наградените, като се придържаше към предварителния регламент да се гласува от вече подадените номинации.


В началото на церемонията всички присъстващи сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на лекарите, които не успяха да се преборят с коварната болест, но изпълняваха докрай своя професионален и морален дълг. Те получиха посмъртни отличия.

Званието „Лекар на годината 2020“ получи доц. Александър Оскар

Носителят на тазгодишната награда има две специалности - офталмология и неврология, началник е Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“, ръководител на Катедрата по офталмология към МУ – София. Той е сред малкото специалисти в България, занимаващи се с ретинопатия при недоносени деца и приложението на лазер-терапия за лечение на усложненията.

 

Лекар на годината

 

Тазгодишният носител на Приза „Лекар на годината“ е председател на Организацията на евреите в България „Шалом“ и секретар на Българското дружество по офталмология. Той е в основата на инициативата „Направи Добро“, в рамките на която през последните 7 години са прегледани безплатно над 30 000 деца, а повече от 1000 са очилата, които са дарени на тях. През последните две години той организира безплатни прегледи и за над 3000 възрастни пациенти, голяма част от които са настанени в Домове за социално подпомагане. Доц. Оскар е в основата и на съвместната инициатива „Заедно ще се справим“ между БЛС и Българското дружество по офталмология. С логистиката и организацията, с набирането на доброволци се ангажира лично доц. Оскар и благодарение на неговите усилия и огромно желание бяха подпомогнати близо 500 семейства на медици и техните близки под карантина от цялата страна.


Доц. Александър Оскар благодари за наградата и напомни, че съсловната организация е в основата на спасяването на българските евреи, сред които неговите баба и дядо. Д-р Оскар каза, че наградата за него е отговорност като лекар, за да не забравя задълженията си към пациентите, както и отговорността към обществото.

 

В категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“ отличия получиха:

Д-р Стоян Борисов, главен секретар на БЛС, връчи наградите за „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“. Отличените са:

В категорията „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ наградите отидоха за:


В категорията „Ти си нашето бъдеще“ отличията връчи зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски. За млади медицински надежди на България награди получиха д-р Димитър Цачев и д-р Станислав Коцев.


Церемонията „Лекар на годината 2020“ беше открита от председателят на БЛС. Д-р Иван Маджаров заяви, че в тази напрегната година всички имат нуждата поне за малко да се отдалечат от огромното натоварване, на което са подложени от ежедневната битка с коварната болест.

Имаме нужда да се порадваме на заслуженото признание, защото няма по-благородна мисия от тази, определена още преди столетия от холандския лекар Ван Тулп – „Светейки за другите, изгарям, каза д-р Маджаров.

Той напомни, че трябва всички да спазват епидемичните мерки и правилата за дезинфекция, дистанция и лична хигиена.

 

Той благодаря на цялата лекарска гилдия, затова, че „продължавате да „светите“, че продължавате да работите упорито“ и припомни, че

лекарите заслужава уважението на обществото

и пожела на всички наградени още дълги години да се чувстват удовлетворени.


Сред официалните гости на събитието бяха доц. Диана Ковачева - омбудсман на България, Светлана Йорданова - зам.-министър на здравеопазването, Йорданка Фандъкова - кмет на София. На церемонията присъстваха и представители на сдруженията на общински, частни, областни и университетски болници, на академичната общност, стоматолози, фармацевти, пациентски организации, БЧК, както и още много партньори и приятели на лекарския съюз. Виолета Манчева, водеща на новините по Bulgaria ON AIR, с много чар и усмивка води церемонията „Лекар на годината 2020“.

Коментари