Публикация

Правилното хранене е много важно за намаляване риска от остеопороза

Правилното хранене е много важно за намаляване риска от остеопороза

20 октомври е Световен ден за борба с остеопорозата. През 2000г. заболяването е обявено за третото най-значимо социално заболяване в света след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Остеопорозата е хронично системно заболяване на целия скелет. То се характеризира с намаляване на плътността на костите и нарушение на тяхната структура. Костите стават порести, крехки и много по-чупливи. Намалява се костната маса или се нарушава микроархитектониката на костта, което в крайна сметка увеличава риска от костни фрактури (счупвания). 

 

„Мисля, че доста хора свързват остеопорозата с болка по костите, изкривяване, затруднени движения, а някой дори нямат представа що за заболяване е това. – споделя д-р Величка Рашкова, ендокринолог в МБАЛ ДОВЕРИЕ. - Знаем, че всяко едно счупване, особено на бедро, води до сериозно нарушение на ежедневните дейности, обездвижване, болки, продължително лечение и рехабилитация. Свързано е и със значителни разходи. Остеопорозата може да съществува  дълго време  преди да разберем за нея. Едва когато се появи счупване, се появява и болката. Много често тя е в гърба и кръста и се дължи на фрактури на прешлените.  Счупванията, свързани с остеопороза могат да засегнат почти всички кости на скелета, но по-често се засягат костите на гръбнака, бедрата и китките. За превенцията е много  важно  още в млада възраст да се правят редовни физически упражнения, практикуване на различни видове спорт. Това ще доведе до изграждане на максимална за всеки човек костна плътност във възрастта около 25 години. За  хората в по-напреднала възраст ходенето и упражненията осигуряват укрепване на мускулатурата, така важни за по-добър баланс и поддържане на добро костно здраве.“

Златният стандарт за измерване и проследяване на костната минерална плътност (КМП)  е чрез метода Двойно енергийна рентгенова абсорбциометрия (Dual-energy X-ray absorptiometry, DEXA) на прешленни тела  и на  проксимално бедро. Това измерване се извършва с помощта на   остеоденситометър, който  работи с рентгенови лъчи, но в много ниска доза (по-малко от колкото при снимка на зъб). Обикновено пациента лежи на специално легло и апаратът за по- малко от половин минута сканира цялото тяло.

Благодарение на вградения софтуер остеоденситометърът дава данни за костната плътност в определени зони - прешлените на гръбначния стълб, тазобедрените стави или предмишница. Информацията се получава в стандартни единици и се сравнява с база данни от измервания на  пациенти с близки показатели (раса, възраст) и спрямо пациенти на възраст 25-30 год. Тази информация определя дали пациентът има нормална, намалена костна плътност или остеопороза. При данни за намалена костна плътност е желателно да  бъде проведена консултация със специалист, който да назначи допълнителни изследвания и при нужда лечение.

 

От две години МБАЛ Доверие разполага с  остеоденситометър, а това позволява измерване на костната минерална плътност на място, което е особено важно при пациенти, попадащи в рисковите  групи  или при които  има съмнение за остеопороза на база направени рентгенографии на различни части на скелета.

„За съжаление изследването остеометрия се реимбурсира от НЗОК единствено за пациенти с трансплантирани органи. Всички  останали пациенти се налага да го финансират сами. Надявам се в бъдеще да има промяна в полза на пациентите, тъй като става въпрос за едно социално значимо заболяване обхващащо  голям контингент хора.“ – категорична е д-р Рашкова.

 

Очаква се в бъдеще  процентът на пациентите с  остеопороза да продължава да расте, затова лекарите обръщат внимание на основните методи на профилактика – движение и здравословната храна. Прием на достатъчно протеини и калций, както и на всички елементи с благоприятен ефект върху костите - силиций, витамин C, витамин D,  фосфор, цинк, магнезий. Изключително важен е и приемът на витамин D3, който е от голямо значение за регулацията на  костното  ремоделиране. Той се синтезира в кожата под действието на слънчевите лъчи.

Коментари