Публикация

Защо при антибиотично лечение приемът на пробиотици е задължителен?

Защо при антибиотично лечение приемът на пробиотици е задължителен?

След промяната в температурите, както и след като децата тръгнаха на училище, пациентите с респираторни инфекции се увеличиха. Оплакванията са основно от хрема, кашлица, повишена температура, болки в гърло. Отделна група са болните със симптоми от страна на стомашно-чревния тракт както повръщане и диария.


Това коментира д-р Катя Янева, специалист по обща медицина в Стара Загора.

С антибиотиците не бива да се бърза

„Ако заболяването е започнало преди един-два дни, в началото не предписвам антибиотици Започва се с общоукрепващи средства, антипиретици, почивка в домашни условия.


Ако обаче пациентът дойде при мен със заболяване с по-голяма давност и вече е развил бактериално усложнение, се налага антибиотична терапия. Винаги предпочитам да прегледам втори път пациент с вирусна инфекция няколко дни след началото на симптомите, за да преценя как да се продължи лечението“, поясни д-р Янева.

 

С антибиотика не трябва да се бърза

Антибиотична терапия – само след антибиограма и преценка на лекаря

„Избирам конкретния антибиотик най-вече по чувствителността на причинителите, които колегите микробиолози изолират в дадения сезон. Освен това е важно лекарството да е лесно и удобно за прием, защото практиката ми показва, че тогава пациентите по-стриктно се придържат към предписаната терапия. Вече има съвременни антибиотици, които в рамките на тридневен прием, при това еднократно на ден, осигуряват десетдневна лечебна концентрация в организма. Ефектът е много добър“, подчерта специалистът.

 

 

Пробиотикът е задължителен, когато пием антибиотици

За да намали вероятността от увреждане на естествената чревна микрофлора, по време на антибиотичното лечение д-р Янева назначава на своите пациенти и пробиотик. По този се избягва дисбактериозата, намалява се рискът от засилване на чревната перисталтика (диария) и от нарушаване на целия храносмилателен процес.


„На пазара се предлагат изключително много препарати. Лично аз най-често предписвам Лакто 4 ВИП и в комбинация с антибиотици, и в други случаи – напр. при диарични състояния от различен произход. Добър е като цена, с лесен прием е и с гарантирано съдържание на живи пробиотични бактерии от най-важните щамове.

 

Трябва да подчертая, че пробиотиците въздействат не само на стомашно-чревния тракт, но имат отношение и към общия имунитет“, казва още общопрактикуващият лекар.

 

Лакто 4 - за добър имунитет, подходящ при прием на антибиотици


Д-р Янева препоръча между приема на антибиотика и пробиотика да има пауза от поне 2 часа.

 

Коментари