Публикация

Остър недостиг на медицински персонал, студенти влизат в битката с COVID-19

Остър недостиг на медицински персонал, студенти влизат в битката с COVID-19

„Навлизаме в доста сериозна фаза на разпространение на COVID-19 в страната. Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците, които са на първа линия. Всички са изморени, част от тях са болни, някои са и в реанимация, други са карантинирани.


Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб.


„Имаме нужда от помощ. Решение виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално тези в специализираната извънболнична помощ – специалистите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, за всички, които имат нужда от тях“, отбеляза министърът.


Той посочи, че ще настоява кметовете на общините, където има сериозен недостиг на медицински специалисти, да проведат срещи с директорите на лечебните заведения и с лекарите в извънболничната помощ. Целта е да бъдат намерени варианти те да бъдат назначавани в болниците, за да подпомагат колегите си, като съответно за това ще получават възнаграждения.


„Ще направим конферентна връзка с ректорите и деканите на медицинските университети и факултети в страната, за да обсъдим възможността студентите, които са шести курс, да помагат на лекарите в лечебните заведения и това да се признава като стаж. Ще проведем разговори и с медицинските колежи, където се обучават специалистите по здравни грижи, за да търсим решения и за недостига тези кадри“, допълни проф. Ангелов.


Общо 33335 са случаите на новия коронавирус, доказани в България. 14689 от тях са активни, а 17598 са излекуваните. С най-голям брой хоспитализирани с коронавирусна инфекция пациенти са следните пет области: София-град – 425, Пловдив – 208, Благоевград – 197, Бургас – 97 и Шумен – 82.

От началото на пандемията броят на медицинските служители с доказан COVID-19 е 1727

– 626 лекари, 579 медицински сестри, 240 санитари, 36 фелдшери и 246 друг персонал. Активни към 21 октомври са 590, от които 513 са на домашно лечение, 74 са хоспитализирани, а 3-ма са настанени в интензивни структури.


„Въпреки повишаването на заболяемостта през последните 14 дни, запазваме мястото си в Европа. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в рамката Европейски съюз, Обединено кралство и Европейското икономическо пространство, България се нарежда на 21-во място от 31 страни по заболеваемост, или 136,53 на 100 хил. души население, и на 9-о място по смъртност с 2,24 на 100 хил. души население. Сред страните от Балканския полуостров България е на 4-то място и заболяемост, и по смъртност“, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Относно седмичния брой тестове той посочи, че в България вече е над 500 на 100 хил. души население.


Доц. Кунчев обясни, че

 

шест са областите в страната, които попадат в червената зона

 

т.е. премината е заболяемостта от над 120 на 100 хил. души: Благоевград, Габрово, Сливен, София-град, Търговище и Шумен

 

„За изтеклите 14 дни остана само една област, която е в зелената зона – Видин, със заболяемост под 20 на 100 хил. души. Част от областите преминаха в оранжевата зона, като там са най-много – 14. Най-вероятно този процес ще продължи и по-голямата част от тези области следващата седмица ще попаднат в червената“, каза още държавният здравен инспектор.


„Да гориш маски е зловещо. Тогава, когато има лечебни заведения в страната, които биха могли да ползват тези маски, да спасят лекарите, сестрите и санитарите на първа линия, това е безотговорно поведение. Всеки има право на протест. Всеки може да изразява гражданската си позиция и това е принцип на демокрацията. Ако някой счита, че заповедта на министъра противоречи на закона, може да подадат искане за нейната отмяна и съдът ще се произнесе“, посочи министър Ангелов в отговор на журналистически въпрос.


Презентацията, направена от доц. Кунчев, можете да намерите в прикачения файл.

 

Прикачени файлове

covid-19_v_blgariia_21102020.pptx

Коментари

Уточнение:Поради липса за сега  на специфични средства и методи за лечение на болните с COVID-19  не е ли  по-правилно да се казва ,че лекарите  не  се борим  с  вируса , а само за  живота на болния ?    Доц.В.Манев