Публикация

Укрепете имунитета си преди зимата

Акад. Богдан Петрунов, алерголог-имунолог от Националния център по заразни и паразитни болести, в интервю за Хелт медия.Акад. Петрунов, защо в съвременната медицина все повече започва да се залага на имуномодулаторите като предпочитано средство за предпазване на организма от различните вирусни инфекции?
Имуномодулаторите или имуностимулаторите са лекарствени средства, с които се подсилват различни функции на имунната система, така че след техния прием организмът да може сам да се справи със съответната инфекция.

Използването на имуностимулатори е едно от най-бързо развиващите се направления в съвременната медицина поради факта, че бактериалните инфекции, както знаем, се лекуват основно с антибиотици, но към тях вече навсякъде по света е започнала да се създава една огромна резистентност, което ги прави недостатъчно ефективни.

Има ли други причини, заради които трябва да се стремим да прибягваме до  употребата на антибиотици само в крайни случаи?
Едно от нещата, които ограничават масовото използване на антибиотици, е, че те много често причиняват алергични реакции. По тази причина и американската Агенция за контрол на лекарствата категорично забранява използването на антибиотици във ветеринарната практика, за да не преминават те с продукти като месото, яйцата, млякото в хората и да ги алергизират.

Докато сме на темата за антибиотиците, искам само да вмъкна, че един от показателите на Световната здравна организация за ниво на здравеопазването в дадена страна е именно количеството на използваните антибиотици на глава от населението. България за съжаление е на едно от първите места по употреба на антибиотици, което показва, че у нас има слабо познание относно нуждата за ограничава на тяхното използване.

Ще ви дам само един пример - в американските болници по-мощни антибиотици има право да изписва само специална комисия, а по-слабите - завеждащият отделението. Но при всяко кихане на детето да ходиш да му купуваш антибиотици – това е пълен абсурд.
 
Кога е най-подходящият период за започване на прием на имуностимулиращи средства?
Точно сега – началото на есенно-зимния сезон, когато рязко се увеличава броят на вирусните инфекции, които атакуват организма. Противогрипните ваксини предоставят ефикасна защита, но те действат специфично само и единствено срещу грипния вирус, докато имуномодулаторите засилват функциите на цялата имунна система и така тя е в състояние да се пребори с един по-широк кръг от сезонни заболявания.

Разбира се, имунната система има нужда от стимулация не само в зимните месеци.  През последните години значително се увеличи замърсяването на околната среда и радиационният фонд. Независимо от всичко, което правим, за да защитим организма си, тези два фактора потискат имунната система и водят до увеличаване на боледуваемостта.

Затова особено при хора, за които се знае, че имат отслабена имунна система, имуномодулаторите могат да се приемат целогодишно в по-малки дози като профилактично средство. Нашият „Респивакс” вече двайсет и няколко години дава отлични резултати и не случайно го изнасяме почти в цял свят.

Кои натурални продукти могат да бъдат определени като имуностимулиращи заради защитата, която осигуряват на организма?
Най-естествените имуномодулатори са антиоксидантите. Те действат изключително благоприятно върху имунната система, защото блокират действието на активните кислородни молекули, които са токсични и разрушават клетките. Витамин С, витамин А, плодовете, зеленчуците – това са все силни, доказани натурални имуностимулатори. Най-добрата комбинация, която може да се предпише на един пациент за подсилване на организма, е точно съчетанието имуностимулатор и антиоксидант.

Хората обаче трябва да подхождат внимателно към избора на такива средства. Аз лично се отнасям доста въздържано към масово рекламираните напоследък продукти или напитки, за които се твърди, че имат имуностимулиращ ефект. В повече случаи става въпрос за абсолютно празни приказки.

Имуностимулиращото действие се доказва чрез съответните експериментални клинични проучвания. Без солидни медицински доказателства не можем да говорим за качествени имуномодулиращи средства.

Коментари