Публикация

Болници спират плановия прием и операциите заради COVID-19

Болници спират плановия прием и операциите заради COVID-19

Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат.

В болниците в областите със заболеваемост от 60,0 до 119,9 души на 100 хил. население се преустановява плановата оперативна дейност

Тези лечебни заведения са задължени да разкрият COVID структури с минимум 5% от общия брой легла, с които разполагат.


Забраната, съответно за планов прием и планова оперативна дейност, не се отнася за извършването на дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение.


Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с издадена заповед, която влиза в сила от 25 октомври (неделя).
В същата заповед се посочва още, че областните управители и органите на местно самоуправление създават необходимата организация за контрол по спазване на противоепидемичните мерки, както и че имат право да въвеждат допълнителни такива.


С пълния текст на заповедта можете да се запознаете в прикачения файл.

 

Прикачени файлове

zapoved_-rd-01-619-23102020_g.pdf

Коментари