Публикация

8 типа HPV са най-рискови

Мащабно изследване на човешкия папилома вирус е идентифицирало осем типа, които причиняват над 90% от всички видове рак на шийката на матката в света, съобщи Франс Прес.


Проучването, публикувано в сп. „Лансет”, показва, че типовете 6, 18, 45, 33, 31, 52, 58 и 35 са най-честите причинители на заболяването. Сред тези осем типа HPV, определени като най-рискови, три (16, 18 и 45) се срещат най-често.

За типовете 16 и 18 вече има ваксини (Gardasil на фармацевтичната компания Санофи Пастьор и Cervarix на ГлаксоСмитКлайн).

Предаван при полов контакт HPV е много разпространен и много заразен. Според оценките 70% от полово активните лица са изложени на зараза в някой момент от живота си – най-често в юношеството или в началото на зрялата възраст.

За щастие папилома вирусът се елиминира по естествен път в повечето случаи. Но в 3 до 10% от инфекциите, HPV може да доведе до увреждания на шийката на матката, които впоследствие да прогресират в заболяване от рак.

Смята се, че броят на смъртните случаи от рак на шийката на матката през 2010 е близо 328000, като 80% са в развиващите се страни.

Идентифицирани са над 118 различни типа човешки папилома вируси, от които около 40 са отговорни за инфекции на женските детеродни органи и 12 може да доведат до развитие на рак.

Коментари