Публикация

Проф. Невена Цачева – удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Проф. Невена Цачева – удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

На специална церемония днес Президентът на България Румен Радев връчи на проф. Невена Цачева орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – втора степен. Отличието се връчва за приноса й в развитието на медицинското образование. Предложението бе инициирано от Синдиката на българските учители.

 

Проф. Невена Цачева е основател и ръководител до 2019 г. на

 

единствената катедра в България по Трудова медицина при МУ - София

 

През 2011 г. тя създава първите образователно-квалификационни степени „бакалавър" и „магистър" по „Трудова медицина и работоспособност".

 

Проф. Цачева  е член на Обществения научен съвет към Синдиката на българските учители. Тя е участвала със свои доклади в много конференции по въпроси, свързани с условията, на труд на учителите. През 2013 и 2014 г. бяха оповестени резултатите от националнопредставителни изследвания, свързани с работоспособността и безопасността при работата на учителите и с организацията на учебния процес. Изследванията, поверени на проф. Цачева, дадоха възможност да се направи обективна оценка за условията на труд на българския учител, влиянието на професионалния стрес и емоционалното напрежение в професията.

 

проф. Невена Цачева

Коментари