Публикация

Д-р Иван Маджаров: От спирането на плановите операции ще страдат пациентите

Д-р Иван Маджаров: От спирането на плановите операции ще страдат пациентите

В страната няма само заболявания от COVID-19, има и много други неепидемиологични хронични заболявания, чието диагностициране и лечение не търпи отлагане.
Това заяви в „Денят започва“ по БНТ председателят на Българския лекарския съюз д-р Иван Маджаров.


Според него, именно това е

причината от БЛС да реагират остро срещу забраната за планови операции

Това прави половин година закъснение на диагностиката и лечението на тези заболявания. Тезата с недостига на легла заради увеличените случаи на заразени не е съвсем точна, много далеч сме от запълването на леглата, има проблем само с тези, където се лекува COVID, посочи д-р Маджаров.

„В момента говорим за затруднения при прием на COVID пациенти, защото няма достатъчно разкрити COVID легла“, поясни председателят на БЛС.

При масовото заразяване напоследък в лечението на COVID-19 вече се включват и лекари от други специалности

специализанти, студенти от последния курс на следване, допълни той.


„От отлагането на плановите операции страдат на първо място пациентите, но е проблем и от финансова гледна точка за болничните заведения, защото те практически ще продължат да получават 85% от предвидения им месечен бюджет при завишени разходи. Финансовото стимулиране на лекарите при лечение на COVID-19 трябва да продължи“, смята д-р Маджаров.

От 20 000 с положителна проба в болници се лекуват около 2 000, останалите 18 000 се наблюдават по един или друг начин от общопрактикуващите лекари, това също не трябва да се забравя, подчерта председателят на БЛС.

Коментари