Публикация

Д. Атанасова: Няма нужда от нов закон за университетските болници

Ще бъде организирана нова среща с ректорите на медицинските университети.


Това каза председателят на Комисията по здравеопазване Десислава Атанасова пред БНР. Тя посочи, че няма да е необходимо приемането на нов закон за университетските болници, за което настояват ректорите.

„Аз мисля, че тук нямаме различие в мнението. Така или иначе ще има промени в закона, който ще уреди статута на университетските болници и то в посока, която е заявена преди това и то с текстовете, които д-р Лъчезар Иванов е подготвил. Така че мисля, че няма никакво значение дали ще променим Закона за лечебните заведения или ще бъде съставен Закон за университетските болници. Ако до месец започне входирането им в Народното събрание, горе-долу за около три месеца могат да бъдат приети на първо и второ четене и в зала”, заяви Десислава Атанасова.

Проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет в София, каза, че няма значение под каква форма ще бъдат удовлетворени изискванията и изрази готовност за съдействие от страна на ректорите на медицинските университети.

„Дали ще бъде променен Законът за лечебните заведения и дали ще бъде нов закон - това не е най-важното. Важното е тези промени да станат. Ние ги чакаме от десет години специално. Аз се надявам, че това няма да стане поредното обещание, което не е изпълнено. А що се отнася до ректорите, ние сме напълно готови. Нашето мнение е едно и също. То не се е променяло, променя се мнението на тези, които трябва да направят закона. Ние сме на разположение”, допълни проф. Митев.

Коментари