Публикация

Яжте разнообразни храни, за да сте здрави

Казват, че разнообразието е подправката на живота, но сега то може да бъде и ключът към дълголетието.


Храните, които съдържат антиоксиданти, пълнозърнести брашна и жизненоважни мастни киселини, могат да намалят риска от опасни заболявания, включително сърдечно-съдови, Алцхаймер и диабет.

Швейцарски учени са открили, че консумацията на широка гама храни може да намали холестерола с една трета и да понижи кръвното налягане с близо една десета.

Проучването обаче показва, че разнообразието, а не отделните храни с противовъзпалителни свойства, прави чудеса.

Специалистите подкрепят идеята за комбинираните ефекти, тъй като едно лекарство или един вид храна могат да повлияят на един или няколко рискови фактора.

Ключът е във включването на различни видове храни в диетата. Това е начин на живот, цялостна промяна, вместо леки корекции, поясняват учените. 

Коментари