Публикация

Министър Ангелов: Не изключваме създаването на полеви болници

Министър Ангелов: Не изключваме създаването на полеви болници

Трудно е да се прогнозира как ще се развие пандемията у нас, тъй като около болестта все още има неизвестни. Не изключваме възможността за създаване на полеви болници. За тях обаче трябва да намерим лекари, сестри и санитари. Те в момента са недостатъчно.


Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в ефира на „Здравей, България”.


Той посочи, че

вниманието и усилията на властите сега са насочени към лечебните заведения

и се работи по тяхното преструктуриране.


„Издадохме заповеди за спиране на плановия прием и операциите. Нека кажа, че това не е самоцел на министъра. Изказаха се твърдения, че спираме лечението на българските граждани. Категорично държа да подчертая, че не спираме нито едно лечение. Няма да има човек, който да не се лекува навреме. Спешните пациенти могат да получат помощ”, категоричен беше здравният министър.


Проф. Ангелов коментира последните въведени мерки, които по думите му са взети след обсъждане с експертни съвети, лекари и директори на болници.

В момента, в който главният държавен здравен инспектор входира мерките в Министерството на здравеопазването, същия ден моята заповед беше факт. Мерките трябваше да бъдат изпипани в детайли, каза министърът.

Проф. Костадин Ангелов е на мнение, че новите ограничения не са закъснели. Той подчерта, че нито един политик не се е опитвал да му повлияе при вземането на решение.


Той отново повтори, че карантината за контактните лица е валидна за всички български граждани и нейната продължителност е 10 дни след срещата с инфектиран.


Министърът заяви, че

България е на едно от водещите места по смъртност от COVID-19 в Европейския съюз

Засега обаче нямало предложения от главния държавен здравен инспектор за следващи мерки. Моментната ситуация около пандемията в страната проф. Ангелов определи като „контролируема“.

 

Подробности – във видеото по-долу.

 

Коментари

qqq 111

qqq 111